måndag 21 april 2014

2010 Dard & Ribo Saint-Joseph


Fniss. Vilket vin. Farbröderna René-Jean Dard &  François Ribos 2010 Saint-Joseph är vårendorfiner på flaska. Direkt efter uppkorkandet finns till och med lite kolsyresprits, men den blåser snabbt bort. Istället kopiösa mängder svarta oliver, jordgubbar och cassis, blommor och stjälkar. Lite salmiakfräs, och en tydlig air av naturvin, även om det är svårt att riktigt sätta fingret på varför. Här finns inget orent eller oxiderat, ingen hönsskit eller gåslever, men det är något med aromprofilen.

Fast det går inte att klaga på druvtypiciteten. Det här kan gärna inte vara något annat än syrah från norra Rhônedalen, även om stilen inte riktigt är den man är van vid. 2010 skall ju vara en fullmatad och tannisk årgång, men här finns inte mycket som hindrar konsumtion redan nu. Tanninerna har en ovanligt finkornig kvalitet, och även om det finns koncentration handlar det om försiktigt extraktion. Slank, sval munkänsla och en rätt lång avslutning med oliver och krossad sten.

Skall man jämföra tior från Saint-Joseph når väl det här inte upp till Gonon, men det är gott som det är. Tänker dricka resten under det här året.

Inga kommentarer: