torsdag 3 juli 2014

2005 vs. 2007 Domaine de la Janasse


Dags att se var några kompisar från förr befinner sig i nuläget. Vi värmer upp inför sommarens provenceresa med grillade lammspett med massor av örter och vitlök. Tillbehör i form av ratatouille och nybakad baguette. Det här är mat som brukar ta fram det bästa hos en Châteauneuf-du-Pape.

2005 Domaine de la Janasse ser rätt mogen ut, med en rödbrun färg. Doften är till en början en smula källarmuggig, med nästan lite portliknande drag av torkad frukt och fikon, rent av lite russin. Dessutom mognadstoner av farinsocker, och lite träiga drag av bastubänk. Vinet känns rätt utvecklat, men med luft blir helheten dock paradoxalt nog fräschare, med mer av örter, blommor och varma stenar. Russinen byts ut mot mer tydlig kirschlikör, speciellt i smaken som för övrigt bjuder på mjuka, ganska avrundade syror och en örtig, anistonad värmeknorr i avslutningen. De årgångstypiska tanninerna finns där, men de har blivit ganska så vattenkammade under åren på rygg. Balansen är ok, även om hela kostymen är stor och fyllig.

2007 Domaine de la Janasse har ett klart ungdomligare utseende, och en både större och friskare doft. Här handlar det om cassis och kirsch, grillat kött, lavendel och viol, lakrits och kryddiga, lite rökiga drag av ek, som ett brinnande vedträ. I jämförelse med nollfemman vrider smaken upp volymen till elva - här får man mer frukt, mer kraft, mer anis och mer efterbrännkammare. Vinet är stort och bullrigt, med mer märkbar alkohol, men accepterar man den här stilen får man ändå säga att det funkar helt ok.

Runt bordet är det ingen tvekan - nollsjuan landar klart bäst och tar givetvis slut först. Själv tar jag också helst ett extra glas av den. Jag gillar inte vart nollfemman tycks vara på väg - de där övermogna dragen av russin och fikon lär väl knappast bli mindre med åren? Ändå är vinet absolut inte för gammalt, och det svarar väldigt bra på luft. Möjligen kan det överraska med ytterligare lagring, men fan tro't. Allt kokar väl som vanligt ned till hur mycket man gillar den här stilen. För egen del måste jag tyvärr konstatera att de egna smaklökarna återigen tagit ett kliv bort från sådana här maffiga, mörka grejer.

4 kommentarer:

Red Scream sa...

Själv är jag smått sprickfärdig av nyfikenhet av att veta hur mina 05:or är - Peagu och Clos des Papes. Problemet är jag bara har två kvar av varje. Men, det är väl bara att korka upp! :-)

Björn sa...

Jag känner igen kommentarerna till Janasse -05 från samma års Pegau från i höstas. Skillnaden är möjligen att den smakade mer Pegau helt enkelt och jag tyckte att den var väldigt angenäm att dricka just då. Även Clos des Papes -05 har inmundigats relativt nyligen men jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg mer än att den var riktigt bra och att jag inte ångrade att den korkades upp.

Anonym sa...

Vin är levande och även om flera 2005:or just nu inte smakar så bra, tex Clos de Papes m.fl. så kan det ändras om några år. Ge inte upp, de kan komma tillbaka

Anonym sa...

Någon som testat -08?
/vinogram