onsdag 3 december 2014

2008 Domaine Rolet Arbois Expression du terroir


Monopolets utbud av viner från Jura är minst sagt skralt, så det gäller att passa på när de dyker upp. Den här decembernyheten till exempel, den vill man prova direkt för att se om det är något som är värt att gå vidare med.

Och det är det, här blir det akut påfyllning. 2008 Rolet Arbois Expression du Terroir är nämligen riktigt fin. Väldigt typisk med sina drag av gula äpplen, nötter, finojäst, grusdamm och ett uns kryddor. Smaken är som väntat riktigt torr, med höga, fina syror och en ruskigt salivframkallande nötig avslutning med lite citrus.

Här finns förstås inte riktigt kraften eller komplexiteten hos ett vin jaune, men ändå är den gemensamma avsändaren tydlig. Gillar man den här stilen finns det inget att tveka om. Slank, god, chardonnay/savagnin typé med lite ålder för 139 spänn. What's not to like?

4 kommentarer:

Kristerb sa...

Lustigt sammanträffande, köpte deras poulsard 11 på måfå hos en liten caviste i Parisförort i fredags pga inte provat förut. Hyfsat apéro-vin.

Anonym sa...

Tack!

Skönt att någon tar sitt ansvar och skriver ett blogginlägg. Har inte hört några kommentarer om detta vin, men var sjukt nyfiken på det. Precis som du skriver, vi är inte bortskämda med Juraviner på SB.

Oskar

Frankofilen sa...

Krister - bara provat vitt från Roulet själv tidigare. Gott tycker jag.

Oskar - gillar du stilen är det inget att fundera på. Goda grejer.

Anonym sa...

Riktigt bra och intressant vin. Mina erfarenheter från Jura är begränsade. Jag fick dessutom dricka vinet själv. Hustrun gillade inte alls stilen./Jan Kollberg