söndag 22 februari 2015

2013 Jacques Puffeney Trousseau Les Bérangères


Kärt barn har som bekant många namn. Jacques Puffeney är även känd som Påven av Arbois, eller helt enkelt kärleksfulla Le Puff. Är man en levande legend med fler än femtio årgångar under bältet så...

Men nu är det snart slut med det. Puffen har nämligen fyllt sjuttio och gick i pension nu i januari, och tyvärr ville ingen av hans döttrar ta över. In klev bourgogneproducenten Marquis d'Angerville som både hade rejält med pengar och en stark lust att etablera sig i Jura. Om detta kan man tycka mycket, och det har väl knappt gjorts annat i vissa vinkretsar på sociala medier sedan affären blev känd i december. Själv är jag väldigt förtjust i d'Angervilles viner från Volnay, men samtidigt kan jag tycka att det är lite trist att inte någon lokal vinbonde tog över. Kalla mig ohjälplig romantiker om ni vill.

Ikväll dricker vi Puffens 2013 Trousseau Les Bérangères som har en alldeles bedårande ljusröd färg i karaffen. Första sniffen matchar färgen perfekt - ljusröda doftslingor av smultron och jordgubbar tillsammans med ett fång blommor, som en ljum sommarkväll. Men här finns mer att upptäcka, och med luft tillkommer mörkare drag av körsbär, tillsammans med lite jord och salmiak, rent av en liten kryddighet.

Smaken bjuder på betydligt mer struktur och stoppning än man kunde tro av utseendet. Här finns en ordentlig ryggrad av finmaskiga nafsande tanniner, och bra intensitet i frukten även om helhetsintrycket är svalt, rent och slankt med lingonsyror. Det här borde utan problem kunna sparas några år. Det är inte ett stort vin, men personligt, karaktärsfullt och väldigt gott.

Det återstår väl att se hur d'Angerville förvaltar vinrankorna man köpt. En sak är dock klar - det lär bli något annat, sannolikt i en mer "burgundisk" stil med ny ek. Puffens viner kommer inte tillbaka.


PS. Eller så gör de det. Det visade sig ju att Puffeney inte sålde allt, utan behöll några gamla rankor Trousseau och Savagnin som planterades av hans far. Dessutom sålde han inte några namnrättigheter. Så det sägs bli sådär två tusen flaskor om året även i fortsättningen. Hur katten man nu skall lyckas få tag på några av dem...

PPS. Bild lånad av jurawine.co.uk Gå dit och köp Wink Lorchs alldeles fantastiska bok.

2 kommentarer:

E och F sa...

Kanske ska påpekas att detta inte kommer bli D'Angerville's första äventyr i regionen då de redan har Domaine du Pelican. Som jag än så länge är väldigt imponerad av!

/Erik

Frankofilen sa...

Nej, de nya lägena kommer att läggas till den plätt de redan äger sedan några år. Andra årgången kom precis, inte smakat ännu men snart.