onsdag 3 juni 2015

2014 Jonathan Pabiot Pouilly-Fumé


Apropå förra posten och god sauvignon blanc vill man förstås smaka Bristlys nya loireimport, upplockad på volley efter en övertygande uppvisning på restaurang i Paris. Vi dricker Jonathan Pabiots nylandade 2014 Pouilly-Fumé tillsammans med en sparad skvätt av Boulay.

En tydlig illustration till varför jag föredrar att prova viner ett och ett när man har BYOB och liknande. Boulay är på en annan nivå, mer mineraler, mer djup, mer av allt utom gräs och vinbärsblad. Ett klart "bättre" vin, och det är klart att ögonen dras dit. Men Pabiot klarar sig gott på egen hand utan att skämmas.

Det här är nämligen också en riktigt elegant och fin savvie, med fräscha toner av gröna äpplen och citrusfrukter tillsammans med lite sten. En del gräs och vinbärsblad, men inget som slår över i parodi. Vinet är rent, snyggt, väldigt fräscht och inte minst gott! Ett härligt försommarvin, det här också. Extremt användbart i en skön stil som man vill dricka igen.

6 kommentarer:

Henrik sa...

Man bör alltså, om ryktena talar sant om 2014s förträfflighet, också jaga rätt på Boulay i 2014. Mycket vin nu - igen ... Inte fått mina Pabiot än, men får väl börja med den. Minns ju också Boulay från Rust ..., men har inte kommit mig för att agera ...

Frankofilen sa...

Boulay måste man såklart springa på hädanefter. Men det här var mest en illustration av att ständigt jämföra. Jämför de där flighterna med fyra viner från samma region. Roligare att låta varje vin tala för sig själv tycker jag. Pabiot är god, punkt.

Henrik sa...

Jag har beställt Pabiot, tvivlar inte alls på att den är god, kanske rentav mår bra av att sparas en tid också?

Frankofilen sa...

För övrigt, 2013 anses som svår. Märks inte ett spår av det i Boulays 13. Sannolikt inte i Pabiot heller, men jag var för långsam på avtryckaren för några veckor sedan.Som sagt, det är mycket vin nu...

Frankofilen sa...

För min del är det här inget att vänta på. Men du vet ju hur jag är ;)
Det betyder inte att det inte håller några år, men det är väl den här unga, rena energin man vill ha?

Guran i vinkällaren sa...

Pabiot 2013 ÄR bra. Ett sex-pack räcker inte länge... bara att beställa 2014 också.