fredag 11 september 2015

2013 Arnot-Roberts Syrah North Coast


Frågan är om inte Arnot-Roberts bara blir bättre och bättre? Vid första smakproven gillade jag ju tolvan av det här vinet lite mer än elvan, och så här från höften just ikväll undrar jag om inte denna 2013 North Coast Syrah är ännu ett litet snäpp upp?

Fast egentligen är det förstås mest dumt att göra sådana jämförelser. Det handlar ju om ögonblicksbilder. De andra årgångarna måste förstås smakas snart igen, och stilen är alldeles, alldeles underbar hos alla de här vinerna.

Om man vill kan man zooma in på den klockrena druvkaraktären, med blommig rödblå skogsfrukt tillsammans med peppar, svarta oliver och lite köttighet. Man kan också nämna den oavstjälkande karaktären (tänk Gonon), som ger aromerna en extra kryddig och nästan skogig skjuts. Men finge jag bara nämna en sak som jag älskar med den här stilen av kaliforniska viner så är det kombinationen av ett sant svalklimat och sol.

De flesta som inte har besökt Kaliforniens kust underskattar hur inihelvete kallt det är, även mitt i sommaren. Många av de här vingårdarna ligger på gränsen för vad som krävs för att överhuvudtaget få mogna druvor, och det märks inte minst i syrorna som är föredömligt friska. Alkoholen klockar in på 12,8%, men samtidigt finns solen där också. Konstigt vore väl annars, den är ju själva sinnebilden av Kalifornien. Ren, generös frukt i en slank, balanserad kropp med höga syror. Det är en underbar paradox.

5 kommentarer:

Erik E sa...

välformulerat! Jag håller nog också 2013 North Coast före 2012:an som jag i och för sig gissar kommer att komma till sig med åren (har själv ingen kvar). Funderar dock på om det inte t o m är ännu litet mer kallklimats-syrah (ännu ett steg närmare saltlake/inlagda svarta oliver) än de flesta årgångarna av gonon, även om referensen är både passande och hedrande. Det närmaste jag kommer är Wind Gap 2011 Sonoma Coast syrah som var lika magisk.

Frankofilen sa...

Hade man dem i parallella glas gissar jag att det förstås vore enkelt att skilja det här från Gonon. Som tur är handlar det inte om antingen eller. Man vill inte vara utan något av dem.

Jag har bara smakat tian av Wine Gap Syrah, men visst finns likheter. Älskade den.

Erik E sa...

så sant! gonon är fantastisk. jag menade ingen kvalitetsjämförelse utan mer som en öppen fundering över om "new californian wine" ibland (som hos de två genierna i Healdsburg) till och med går längre än vissa av de troliga förebilderna i rhone med att söka ett mindre solvarmt uttryck genom att plocka vid låg brix och med lågalkoholstrategier.

Anonym sa...

Hur köper ni Arnot-Roberts?

Anonym sa...

jag beställde min på bolaget, kom nyss.. (c:
Anders