onsdag 10 februari 2010

2008 Voss Estate Pinot Noir


Vi korkar upp ett spontaninköp från februarisläppet till kvällens gryta. Det äkta paret Anette och Gary Voss viner har återkommit i sortimentet under flera år, men det här är mitt första smakprov. Enligt producentens hemsida har man de senaste åren medvetet ändrat stil bort från alkoholstarka blockbusters.

2008 Voss Estate PN är som väntat riktigt ungt vid upphällningen, och behöver någon timme under matlagningen för att börja visa andra saker än sötfruktiga nykrossade hallon och körsbär. Under kvällen tillkommer granatäpplen och gröna örter, och rätt trevliga småunkna inslag av kött och lera tillsammans med kryddor som kanel och muskotnöt. Blommighet hör förstås en pinot till - här verkar det mest finnas violer i buketten - och så avslutas allt med ett par skopor fat (20% nya) med kakao, choklad och vanilj. Inte så dumt.

Smaken präglas även den av ungdom, med kärnig körsbärsfrukt. Munkänslan är mjuk utan nämnvärda tanniner, syrorna finns där men känns ganska trubbiga. Förhandsryktet har gjort gällande att här skall finnas en del sötma, men jag tycker vinet håller sig på mattan. Visst finns lite fatvanilj och fruktsötma i den hyggligt långa, kryddiga eftersmaken, men jag hittar inget störande residualsocker.

Absolut ett hyfsat gott vin av medelgod kvalitet, men skall man komma med anmärkningar saknas en del djup och skärpa för att vinet skall bli riktigt intressant, lite je ne sais quoi för att riktigt fånga mitt intresse. Kanske är jag bara bortskämd. Möjligen händer saker med lagring (producenten föreslår uppåt tio år på rygg), men jag tänker inte offra utrymme. Någon inbiten kiwiskalle som smakat? (86-87)

PS. Vi följer vinet över några dagar. Ingen direkt uppsida här inte - faten blir snarast mer tydliga med bittermandel, och doftens hallon förvandlas till rena sylten vilket sammantaget ger klockrena associationer till bakverket hallongrottor. Smaken känns smalare och snipigare med lite tydligare alkoholvärme i svansen. Nja. Ingen total katastrof men (86-87) är nog rätt ;-)

12 kommentarer:

anders wennerstrand sa...

Det är tufft att hitta tillräckliga halter je ne sais quoi i pinoter runt 150 bagis, tyvärr. Men vinet verkar göra ett hyggligt vardagsjobb. Funkade det till grytan?

Winepunker sa...

Jodå, den bättrar sig med lagring som de flesta från Martinborough. Det drar in mer kryddor över frukten och faten lägger sig lite också. Tyvärr är den lite för billig för att nå de riktiga höjderna (jag har en '05 kvar i förrådet jag planerar att dricka under våren, vi får se hur den visar sig).

Henrik sa...

Jag har druckit 04 och 06. En ung 04 och så den andra för ett par månader sedan. Tyckte båda var riktigt bra, men framför allt den mera mogna 04:an var riktigt bra. Inte bourgogne, men ett bra lite mer fruktdrivet försök.
06 var lite mörkare i frukten och lite mer distinkt kryddig och mera tydligt körsbärskärnig i frukten. 04:an tyckte jag hade mer av pinot-jordgubb över sig.
Jag tyckte att båda försvarade sitt pris som då var högre än det rådande, vill minnas att jag betalade 189 för 04 och något liknande för 06. Gissar på att man fick ner priset lite grann nu när man köpte in lite mer.
Har tänkt att pröva den här i helgen. Tycker på din beskrivning att den låter ungefär som man kunde vänta sig/hoppas på fast möjligen någon poäng för lågt jämfört med vad jag hade hoppats.

Finare Vinare sa...

Tack för den rapporten! Vi har sneglat på den med visst intresse, men misstänkte att den skulle resultera i ett "jaså" efter senaste tidens druckna bourgogner.

Ändå var de tidigare årgångarna inte helt oävna. Men Palliser PN levererade klart bättre, eller hur?

Frankofilen sa...

Det funkade hyfsat till grytan, men var kanske ännu bättre på egen hand.

Prova gärna, Henrik, nyfiken på vad du tycker. Har själv en skvätt sparad till ikväll, återkommer om det hänt saker som förändrar omdömet. Kanske var jag för snål och grinig. Men visst var nog Palliser ett par snäpp bättre.

Är det förresten någon som smakat Anthem Discovery PN som visst skall finnas på hyllorna minst några månader? Ser att Neal Martin delade ut 92p till nollsexan. Punkarn?

Anonym sa...

Hej!
Hustrun och jag provade Voss,Pedroncelli och Anthem(alla från febsläppet).
Vi gjorde detta till lammkotletter och en rotfruktgratin. Vi blev riktigt besvikna på Voss. Vi tyckte
Vossen hade en nästintill obefintlig doft. Smaken var tunn och försvann snabbt. Den var något bättre senare på kvällen att bara sippa på.
Pedroncelli däremot levererade.
Fin doft, lång fruktig smak, satt underbar till maten.
J-C

Anonym sa...

Håller med Punker o henrik. Voss behöver några år. 05 var toppen i somras. Bra pris 149 kr. Finanskrisen har slagit ganska hårt mot nz. Anthem är bättre nu mer elegans o druvtypiska drag. Fredde

The Wall sa...

Vi testade Voss 08 samt Vieux Lazaret till en 12-timmarsgryta från något av de senare numren av Allt om Mat. Båda vinerna funkade förvånansvärt bra till, även om Voss kändes lite tunn. Klart bättre än Kings Ridge för samma pengar (men annan världsdel dock) även om vi blev en skvätt besvikna. Hade högre förhoppningar, priset till trots.

Frankofilen sa...

The Wall - jag har sneglat lite på Knights Ridge, nu åkte den längre ner på listan. Vad tyckte du om 2007 Vieux Lazaret?

The Wall sa...

För min del kan du nog stryka Knights Ridge helt och hållet. Jag var rätt besviken och tyckte vinet var tunt och trist. Det tål dessutom inte övernattning i kylskåp utan blir än ledsnare.

Vieux Lazaret tyckte vi var klart trevlig; rätt mycket umpfh map styrka och smak, kanske något, hm, oborstad eller osofistikerad, men väl värd sitt moderata pris. Särskilt när den ackompanjerade maten så pass fint, eller rättare sagt när maten tämjde vinet så pass bra. Vi skulle egentligen haft en Mont-Redon -05 till maten, men den råkade gå åt till lammfilén kvällen innan. Lustigt nog kunde vi konstatera att en Crozes-Hermitage hade suttit snäppet bättre än Mont-Redon till lammet.

Henrik sa...

Har glömt att avge ett omdöme om den här.
Lång historia kort, jag tycker ganska precis som du. Det som förvånade mig en aning var att jag tycker att det här jämförelsevis är mörkare och mer fatpräglat än 04, aningen mörkare, lite mer fatkryddigt och lite sötare än 06 som jag tyckte kändes mer lovande.
04 var den första jag drack av vinet och den tyckte jag väldigt mycket om som ung och för ett par månader sedan, klart bättre och mycket mer bourgogne-lik än den här. 06 kan man väl säga att juryn är ute på, för den tyckte jag behövde lagring och jag har inte prövat den igen. Här är jag inte övedrivet säker på hur mycket lagring skulle ge. Mycket nöjd med att SB fick in så många så att man hann pröva istället för att som vanligt tvingas köpa på sig blint. Jag köper inte heller fler.

Daniel Nihlén sa...

Har precis druckit av Voss Estate 2009 till Dansk fläskestek med rödkål, kantareller, skysås och kokt potatis.

Började skriva en längre recension men här kommer kortvarianten:
För mycket ek i en ganska gles men trevlig frukt. Hade varit ett helt OK vin om vinmakaren hade haft vett att förstå sig på att inte övereka. Chips?

Varför gå över ån efter vatten...