måndag 25 april 2011

Grillpremiär


Det lysande vädret gör att grillpremiären i år infaller samtidigt med Farfars födelsedag. Med tanke på födelsedagsbarnets faiblesse för maffiga viner från Södra Frankrike känns det som ett bra tillfälle att korka upp några grovkalibriga kanoner gjorda på rhônedruvor.

Fast man skall nog inte dricka 2006 Pure nu. Vinet tycks befinna sig i en måttligt charmig mellanfas, eller åtminstone får man hoppas det med tanke på resterande flaskor. Visst finns här en ganska fin om än något stickig doft med kirschlikör, fikon och några romrussin tillsammans med mängder av örter, men även om det undan för undan tittar fram lite kött, tång och blodapelsin känns doften ganska knuten under hela kvällen. Smaken är rejält eldig och rätt tung i gumpen samtidigt som mittpartiet känns en smula ihåligt, som om frukten inte riktigt förmår att bära upp all alkohol. Visst känns det att här finns underliggande kvalitet - syrorna är bra och tanninerna har fin struktur, men tyvärr får man också intryck av att någon hällt en sexa Fernet Branca i glaset när efterbrännkammaren slår på och de årgångtypiska bittra örterna blandas med lakritstoner i spritångorna. Det här är faktiskt rätt tröttande att dricka. Jag finner inga uppenbara tecken på att flaskan inte är koscher, men gör en notering om att ge katten i resterande flaskor i några år. Någon annan som smakat på sistone?

I grenen drickbarhet blir det istället en jordskredsseger för Clarendon Hills 2006 Liandra. Mmm, så fin, alla runt bordet har det här vinet som favorit och givetvis tar flaskan slut först. Doften är vidöppen med druvtypiska, köttiga drag med massor av örter, snyggt integrerade fattoner och en fin blommighet. Maffig och tät i munnen med en stiligt maskerad alkohol och bra lyft från de avgjort icke-artificiella syrorna. Samma fina upplevelse som senast. Gott. (94)

11 kommentarer:

Jos sa...

Håller med helt. För mycket örter, lakrits, medicin och alkohol i en oskön kompott sist jag drack 06an men jag är övertygad om att det handlar om en tunnel/dålig fas och att det är ett stort vin som kommer leverera till slut.

Anonym sa...

Barroche viner pallar inte lagring, thats it! Samt han har en otrolig flaskvariation.

Birk sa...

Börjar jag skönja en viss trötthet på CdP? Pure har ju hyllats till skyarna tidigare (på nästan alla bloggar...) Smakprofilen ändrats...

Frankofilen sa...

Intressant, Jos. Jag tror som du på en bråkig fas, men framtiden får utvisa.

Anonym -oj, det var ord och inga visor. Förra årets två smakprov av 2005 Pure talar väl i och för sig om motsatsen...

Birk - viss ändrar sig smaken ständigt, och nog finns det mycket anat som lockar, men trötthet på Ch9? Nja, knappast.. ;-)

KimHartman sa...

Liandra är ett fantastiskt vin! Jag dammsög systembolaget på de sista flaskorna för ett par månader sen. Vad tror du förresten om lagringsbarheten?

Anonym sa...

pratar om årgång -07, det ät något med Pure och Fiancee som inte är riktigt i ordning....

Frankofilen sa...

KimHartman - svårt att säga. Vinet känns ju fortfarande ungt, men jag har ingen erfarenhet alls av äldre Clarendon. Vad beträffar deras grenache så har väl Parker vid förnyade provningar kommit fram till att de dricks bäst inom 6-8 år, men syrah är ju som bekant något annat...

Anonym - ja det blir om inte annat intressant att se vad som händer med 2007 Pure. Men problemen med efterjäsning gällde väl 1/3 av flaskorna? 2007 Fiancée dracks så sent som i december, inga problem med den flaskan inte, annat än att den var uppenbart för ung...

Anonym sa...

ja vad händer när noll7 frukten dör och den dryga 15 procentiga alkoholen består.. GAHHHHHH

Jos sa...

Kan meddela att jag drack Pure 05 i helgen och den var fantastisk... Blev lite nervös vid första sniffen men den lugnade ned sig och väl i munnen magiskt bra. Lååång. Lite OT men Clos des Papes 05 var även den galet bra.

Frankofilen sa...

Roligt att höra om 2005 Clos des Papes, inte stängd alltså? Hmm, om man skulle...

jos sa...

Nope, Papesen var lysande och inte dekanterades den någon längre stund heller.