fredag 13 maj 2011

2005 La Croix de Beaucaillou


Sköna grejer det här. Så här i efterhand önskar jag att jag hade köpt fler än två flaskor hösten 2008, men det är som vanligt så mycket som lockar. Stilen är ganska mogen och extraherad med en liten bitterhet som kan tänkas försvinna med ytterligare lagring, även om vinet är klart tillgängligt redan nu utan tecken på tunnel. Doften bjuder på massor av cassis och plommon tillsammans med en rejäl skopa rostad ek, där inslag av grillat kött, tobak, kryddor och jord skickar upp mungiporna lite extra. Fina blomtoner på toppen. En omedelbar och givande sniff som talar direkt till lustcentrat hos oss cabernetälskare.

Smaken bjuder på ganska fluffig frukt och en känsla av hyfsat låga syror även om balansen inte på något sätt slarvats bort. Tanninerna känns snälla, men lurar under frukten. Det är roligt med andraviner; samtidigt som man kan ana att det här egentligen är en vacker skugga av något mycket större skvallrar eftersmakens sanslösa mineralitet om att druvorna minnsan inte inte har vuxit på vilken plätt som helst. Salmiak och kafferost i svansen.

En god och givande Bordeaux med lite transatlantiskt tycke i omedelbar, hedonistisk stil. Inte så mycket att fundera över, vi dricker djupa klunkar till en rosastekt hängmörad entrecôte. (91)

1 kommentar:

Kristian sa...

Roligt att läsa, eftersom jag sitter och håller på två flaskor från -04... inte lika bra årgång som -05, men det ska bli roligt att prova en om två-tre år kanske.