söndag 22 maj 2011

2007 Forman Chateau La Grande Roche


Fler kaliforniska nollsjuor åt folket! Ikväll sätter vi korkskruven i Ric Formans andraetikett. Fin, öppen doft med crème de cassis, plommon och köttsaft, och så en massa tobak och sköna gröna toner av både paprika och skogig undervegation. Forman har gjort vin sedan Hedenhös och anses ofta ha en mer traditionell stil, vilket understryks av en tydlig jordton som inte hade gjort bort sig om det så hade stått Bordeaux på etiketten. Smaken är välbalanserad och med kaliforniska mått mätt ganska slank och återhållen. Trots vinets ungdom finns här en skyhög klunkabilitetsfaktor där de snälla tanninerna och de fina syrorna bidrar till drickbarheten. Vinet är helt enkelt ruskigt gott att bara dricka rakt upp och ner, även om det såklart gör jobbet med den äran till kvällens köttbit. Lång, god eftersmak med en ung men välintegrerad fatton, och så mycket mineralblänk i svansen att man undrar på vilket bergsläge Ric Forman har hittat de här druvorna? 329 kr i BS, men tycks nu tyvärr vara slut. Attans att man inte var mer på hugget, hade gärna handlat några fler. (91-92)

PS. Storebror från samma årgång dracks med välbehag här.

2 kommentarer:

johan p sa...

Perfekt med tidig rapport!

Jag var inte heller riktigt på hugget och har bara en flaska liggande. Hur länge tycker du att jag ska vänta innan korkskruven åker fram?

Frankofilen sa...

Hej Johan, ledsen för sent svar. Vinet är som sagt ruskigt gott nu, men med tanke på hur välbalanserat det är med frukt, syror och tanniner har jag svårt att se att det inte skulle klara lite lagring. Drick från nu till tio år?