söndag 8 april 2012

2005 Château PuygueraudStabil. Det är enklaste sättet att sammanfatta 2005 Puygueraud. Sådana här arbetshästar är man glad över att ha i källaren, en riktigt god och billig Bordeaux som levererar utan att aspirera på världsherravälde. Färgen har fått en vacker, varm rubinröd ton och i doften börjar lite försiktiga mognadstoner dyka upp. Här får man en urtypisk högra stranden-nos med plommon och fruktkaka tillsammans med jord, järnfilsspån och goda, köttiga fataromer med kaffe, cigarrlåda och choklad. En snygg blåviolett blommighet ger extra lyft.

Smaken packar en hel del nollfemmefrukt, men är samtidigt klockrent balanserad med pigga syror och en skönt torrt slut. De där ettriga tanninerna som var så framträdande förra gången för snart tre år sedan finns fortfarande kvar till viss del, men har antagit en ytterst finkalibrig, pulvrig form. Den mineraliska, salmiaksalta eftersmaken hänger kvar så länge att man hinner fråga sig varför man inte köpte ännu fler flaskor à 190 spänn. Gott nu utan tillstymmelse till tunnel, men kan gärna ligga till sig ytterligare några år också. Sade jag stabil? (90)

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vi har två kvar. Ja, visst borde man ha köpt fler...

Men det går ju faktiskt! :)

Gute Weine har fortfarande flaskor kvar för €17,95.

Annars låter förhandsbeställning av 2010 för €12,50 inte heller helt fel...

Frankofilen sa...

Nollnian låter inte heller som ett dåligt köp för €14,50. Som sagt, sådana här stabila billiga Bordeauxer vill man gärna ha några flaskor av även om man inte behöver springa benen av sig...