fredag 15 februari 2013

2003 Clos des Papes


Nu är det dags att dricka 2003 Clos des Papes. Vinet har gått i mål men springer fortfarande ärevarv, och lär väl kanske fortsätta att göra så en tid. Samtidigt är det svårt att tro att det finns någon annan väg än ned härifrån. Vi har följt det här vinet med jämna mellanrum under åren. Det har aldrig genomgått någon bråkig, sluten fas, däremot har lite babyhull försvunnit på vägen. Ikväll handlar det om en harmonisk upplevelse, där tanninerna som tidigare upplevts som något kantiga inte bråkar det minsta, åtminstone inte till maten. Alkoholen har också dragit sig undan, medan syrorna fortfarande finns där. Och doften är snudd på sagolik med garrigue, blommor och blod. Frukten har alltid vinglat på gränsen åt det russintonade, men landar som vanligt på säker mark. Det är riktigt gott, och ruskigt snyggt jobbat i en så stekhet årgång som 2003. Perfekt att njuta nu. (94)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Först och främst, grym blogg!

Från det ena till det andra, jag förundras ständigt över allt vinprovande. Är jakten på det ideala vinet en drivande kraft? Jag har aldrig riktigt förstått den jakten, utan att säga att du är en sådan "vinjägare", eftersom det ju i slutändan ändå handlar om den egna smaken. Det subjektiva tycket har alltid vetorätt. Ett gott vin för den ena kan helt enkelt vara ett äckligt vin för den andra. Aspekter som smak, ålder, druvsort m.m. kan ju dock vara till hjälp för att sätta fingret på varför just JAG tycker om ett visst vin, men jag kan inte riktigt ta mig rätten att hävda att det är ett gott vin för alla. Vinsmaken är som baken - delad! Så jag skulle tro att jakten på ett universellt idealt vin i praktiken är helt omöjlig.

För att hitta ett idealt vin för en själv, är väl vinprovning en bra start om man är nybörjare (ett tips som alltså kanske inte direkt är riktat till dig). Hittade följande alldeles nyss: http://www.upplevelse.com/blogg/2013/02/17/vinprovning-bli-expert-vid-middagsbordet/, det kan väl vara värt att prova? Jag är själv intresserad av att vidga mina vinvyer. Vilka är dina tillvägagångsförslag?

Frankofilen sa...

Aaaw, man måste nästan beundra så här taffliga försök till astroturfing. Var det månne Arvid, Stefan eller Marcus som satt uppe inatt och oroade sig över affärerna samtidigt som vargtimmen närmade sig?

Italienska viner sa...

Hehe. Go Arvid! I jakten på det "universiellt ideala vinet" ska man inte sky några medel.

/Patrik

Henrik sa...

"En av våra mest prisvärda upplevelser ..."
Vilken höjdare! Med länk till Kronstam!
När bokar vi in oss?
I övrigt då, Clos des Papes 03 uppförde sig ganska exakt som du beskriver den på Munkis för ett par månader sedan. Möjligen var tanninerna något kantigare då - men vi fick ju ingen mat till och hade 2001 i glaset bredvid ...

Sofie sa...

Hej!

Det var jag som skrev den längre kommentaren inatt om "det ideala vinet". Jag vet inte vilken Arvid ni pratar om (antar dock att han är ansvarig för sidan som jag länkade till) och det enda jag önskar är ett svar på min fråga. Nämnda vinprovning som jag hittade via Google, tror ni att det är värt att testa? Eller har ni något annat bra tillvägagångssätt? Tacksam för svar!