lördag 2 februari 2013

2008 Castello dei Rampolla Sammarco


Säg cabernet sauvignon och Toscana och jag gissar att de flesta av oss tänker på ett internationellt stajlat, helproffsigt vin. Självklart uppfostrat i nya franska fat och gärna med suffixet -aia i namnet. Jag trodde Sammarco sållade sig till mängden av italienska bordeauxblandningar, och en gång i tiden var det kanske så. När man började göra vinet var det med tydlig inspiration från Sassicaia, och ännu tidigare hade man även sålt druvor till Antinori.

Men saker är på gång hos Rampolla som drivs av bror och syster di Napoli. De var bland de första att ställa om till biodynamisk odling i mitten av nittiotalet, och de senaste åren har präglats av en omställning till nya metoder i jakt på ännu bättre viner. Man har successivt minskat ned på eken, men nu tar man ett kliv till. Eller vad sägs om en övergång till cementankar och amforor från och med årgång 2009? Får det lov att vara lite osvavlad sangiovese, jäst och uppfostrad i amfora? Och när vi snackar deras dyraste, mest prestigefyllda cabbe Vigna d'Alceo? Japp, amfora igen. Inte direkt vad man förväntar sig av en Super Tuscan.

Det där är ju företeelser som kan få etablerade vinjournalister att tugga fradga, samtidigt som de utlöser pulshöjning och fuktig blick hos hipstersommelierer från Södermalm till Brooklyn. Själv är jag mest intresserad av att veta om vinerna är bra. Och skall man tro Antonio Galloni är det här rediga grejer. Han formligen öser lovord över de två senaste årgångarna av Sammarco, som han sätter på en helt annan nivå än tidigare. Nollåttan får med sina 98+ poäng faktiskt högst betyg av alla toscanska nollåttor, och hamnar således före Sassicaia, Ornellaia, Solaia, Masseto, Redigaffi och hela bunten. Visst vill man smaka?

Man får nog hålla med Galloni om att det här är rätt speciella grejer. Ja, det här är helt enkelt ett av de intressantaste cabernetvinerna vi har druckit på ett tag. Här finns inget kladd eller bråk från eken, bara renhet och en känsla av att vinet tagit raka vägen från druva och jordmån till glas. Det låter som en riktig klyscha, men det finns inget bättre sätt att beskriva det. Nosen är vansinnigt vacker med rödlätt cabernetfrukt, mint, nyklippta örter, blommor och så en ytterst försiktig fatkyss med ljus tobak och kryddor.

När vi smakar är det återigen ord som renhet och elegans som poppar upp. Munkänslan är underbar, ung men ändå harmonisk redan nu. Finlemmad men fullmatad, med ursnygga, finmaskiga druvtanniner. Och vilken längd! Eftersmaken hänger kvar en lång stund och är så full av mineraler att den nästan känns salt. Allt handlar om druva och jordmån, det behöver inte vara svårare än så. Ett fantastiskt vin.

PS. Dök upp i gårdagens nyhetssläpp. Importören Vinovativa har fått hit 180 flaskor, och det till ett pris som sannolikt är bland de lägsta i hela Europa. Bravo!

7 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Stort tack för lägesrapport Franko, jag blev helt utan på nätet, tur att rödtjutsUlf tog på sig ansvar som langare. :)

Fick också upp ögonen för detta, nog låter det intressant med betong och amforor i ett kvalitetsled, för som jag förstår är de inte Biodynamiskt certifierade och vill inte bli heller, eller?

Säga vad man vill om poäng men 98+ av AG under 400 är lockande, även om jag måste säga att dina noter, som vanligt, är minst lika pulshöjande.

Hur gick det med Zilliken 11, jag kunde inte låta bli ;).

Mvh David

Red Scream sa...

Coolt! Jag tänkte vänta med mina men det verkar som att de är fullt njutbara idag. Ha det! /Ulf

Frankofilen sa...

De verkar köra sitt helt egna race, utan certifiering eller ens en hemsida... Tyvärr verkar det vara en hel del mumbo jumbo också, med snack om "naturligare" alkohol som gör dig mindre full. Stön. Men ett fantastiskt vin är det.

Här är någon som nyligen besökt egendomen:
http://janderss.wordpress.com/2013/01/12/ett-annorlunda-mote-hos-castello-dei-rampolla/

Zilliken har jag passat på hittills, men den är säkert svingod.

Ulf - vänta eller inte är förstås alltid frågan. Såklart är det väldigt ungt och tänkt att lagras, men det var inget slöseri att smaka en flaska redan nu. Snacka om smygga tanniner.

Unknown sa...

Jag såg detta vinet på wine searcher precis och om man ser efter ratings är de det bästa vinet i sin prisklass som finns att uppbringa idag. Tyvärr slutsålt på systemet.

Tycker du det lever upp till hypen det bästa rödvinet som finns i in prisklass?

Sverige är nog ett rätt dyrt land för detta vinet som går att uppbringa för 400 internationellt. Det kostade 650 på systemet.

Frankofilen sa...

Priset i Sverige var 389 kr, dvs väldigt konkurrenskraftigt.

Om det är det bästa rödvinet i sin prisklass beror väl mycket på den egan smaken. Jag tycker det är ett fantastiskt gott vin som levererar mer än väl för priset.

Unknown sa...

Hittade vinet på
http://www.wine-searcher.com/find/castello+dei+rampolla+sammarco+tuscany+italy/2008

Man blev lite sugen onekligen men RP:s råd att inte dricka det före 2018 avskräckte mig lite.

Vilket betyg hade du gett vinet?

Frankofilen sa...

Fynd och tre franska komockor ;-)

Snackar vi poäng så landade jag på sådär 94-95 som sannolikt kommer att stiga ytterligare med lite lagring.