lördag 18 januari 2014

2001 Domaine du Pégau Cuvée Réservée


Det finns en aktuell tråd på Robert Parkers forum som handlar om oxiderade, odrickbara flaskor av 2001 Pégau. Det verkar mest vara danska châteauneufälskare som gjort dessa observationer av för tidigt åldrande. Nåja, ett eget smakprov skadar väl knappast.

En sniff senare kan man konstatera att det åtminstone inte är några problem med den här flaskan. Den befinner sig dessutom ungefär där jag trodde att den skulle befinna sig på mognadsskalan. Den vackra varmröda färgen skvallrar om viss utveckling, och nosen har fått en härlig komplexitet av begynnande mognad. Efter en stund i öppen flaska tar doften ut en härlig höjd med massivs av garrigue, kryddor och tobak över en matta av mörk körsbärsfrukt. Lite animaliska, köttiga toner fyller på, men det finns inte alls speciellt mycket brett.

I munnen finns fortfarande en hel del struktur kvar. Tanninerna är visserligen små, men bjuder upp till en hel del snörp och det finns en stjälkig bitterhet som ännu inte gått in i helheten. Inga som helst problem till kvällens lammgryta, och nog är vinet inne i något slags drickfönster, men på egen hand efter maten är ändå känslan att man skulle vilja lagra vidare.


Dagen före nyårsafton dracks 2001 Clos des Papes, och det är svårt att inte göra jämförelser när man har båda vinerna i färskt minne. Just den flaskan var i och för sig den brettigaste och mörkaste flaska Clos des Papes jag någonsin smakat, men det finns ingen anledning att ändra på min gravt generaliserade åsikt om dessa två underbara producenter. Pégau är lite ruffigare och mörkare, Clos des Papes mer rödfruktig och burgundisk. Och i just den här årgången känns det som Clos des Papes trots allt lyckades snäppet bättre. Fast man vill i ärlighetens namn inte vara utan någon av dem.

5 kommentarer:

Håkan sa...

Jag har haft både bra och dåliga Pegau01, kommer denna flaska från Divine, eller har du köpt på annat håll?

Frankofilen sa...

Den här flaskan var faktiskt köpt i Frankrike sommaren 2004...

Hammerhead sa...

Har besökt dessa producenter på plats några gånger och provat igenom diverse årgångar. Clos des Papes viner varierar en hel del i stil från år till år, men kvalitén är alltid på toppnivå. 2010 är annars the shit för båda producenterna. Kommer att bli magiska med tiden, liksom 2010 från Vieille Julienne Raymond Usseglio och Bois de Boursan.

Finare Vinare sa...

Provade Bois de Boursans 2010 Cuvée des Felix häromveckan - den är strålande.

Hammerhead sa...

FV - precis, och den har utvecklingspotential! Gillar Jean-Pauls klassiska vinmakande och att hans viner inte har dragit iväg prismässigt. Detta prestigevin går att köpa för 35 Euro på plats.