söndag 26 januari 2014

2010 Vignobles Levet Côte-Rôtie Maestria


I december lanserades några viner från Vignobles Levet i BS. Singelvingårdsvinet 2010 La Péroline tog slut i ett nafs efter den här hyllningen, så det är väl lika bra att låta de flaskorna ligga där de ligger. Men 2010 Maestria (en cuvée från La Landonne och Côte Blonde) finns kvar om man skulle vilja ha fler flaskor. Lika bra att göra en testkörning för att få ett utgångsvärde och en känsla för stilen.

Det här är riktigt traditionella grejer i en åtminstone i nuläget lite sträng och allvarlig skrud. Doften, som ändå öppnar upp på ett fint sätt efter några timmar i öppen flaska, är finmejslad och lättläst med de flesta klassiska markörer man kan tänka sig i form av kryddor, chark och blommor. Bra längd på den slanka och lite seniga smaken som rymmer höga apelsinsyror, en gnutta stjälkighet och katekesen under ena armen.

Vinet blir bara bättre och bättre med luft, men på många sätt är det förstås vansinne att korka upp redan nu. Av allt att döma är detta ett klassiskt vin de garde som det skall bli kul att återse om kanske sju, åtta år. För det här vill man dricka igen.

4 kommentarer:

Ulrik sa...

Tack för smakprovet. Det var riktigt gott!

Finare Vinare sa...

Schysst att ni valde att lufta Maestria till pärlhönan.

Syrorna och den strama strukturen borde borga för en klassisk mognadskurva, eller hur? Ska bli roligt att se Maestria veckla ut sina inneboende möjligheter och släppa på knutarna i början av nästa decennium.

Vinosapien sa...

trevligt minst sagt...skoj med viner där potentialen är så påtaglig. det jag tycker är skönt här är den lite röda karaktären. inte så där dunkablått som ung syrah ofta kan upplevas. och renheten...inget klafs som stör.

Frankofilen sa...

som sagt, skall bli riktigt kul att se hur vinet utvecklar sig med lite lagring. Och rackarns vad sugen man blev på La Péroline.