söndag 6 april 2014

2011 Domaine Tissot Arbois Sélection


Vad är det som händer? Plötsligt tycks jag inte kunna få nog av viner från Jura. Och ja, det gäller även grejer i fino-liknande, lätt oxiderad stil som Tissots 2011 Arbois Sélection. Det fanns en tid när jag avskydde sådana här aromer. Nu begriper jag inte hur jag tänkte.

Det här är nämligen ruskigt läckert. Smaken är knastertorr, med nötter, kritiga mineraler och en god kombination av citronsorbet och höga syror. Doften lockar med nötter, svamp, blommor, krita och en fruktkorg med såväl citrusfrukter som röda äpplen. Helt suveränt aptitretande och rensande, men framför allt fruktansvärt gott. Tänka sig.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Du verkar ha passerat ditt Rubicon.. naturvinssvängen nästa?

Provat vita från Domaine des Cavarodes?

Stark reko på La Coulée d'Ambrosias 2010 O2 Fruits och 2009 O2 Vigne.

Alexandre Jouveaux 010/011 är också väldigt goda om man kan hantera lite fina oxidtoner.

Lessrof sa...

Vin jaune nästa?

Finare Vinare sa...

Vi var förresten också rysligt förtjusta i det här vinet.

cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1800394

Drack det till stekt lax, särskilt det hårt stekta skinnet gick perfekt med de nötiga tonerna. Tidigare årgångar har spelat bra med hemgjord pesto (av pinjenötter eller cashew).

Måste köpa mer...

JW sa...

Amen. Kan bara hålla med #snartpåenfinobarnäradig

Anonym sa...

Hej,

Skulle vilja komma i kontakt med dig angående att vi söker beta-testare till vår tjänst på www.champagnewednesday.se
Du får gärna kontakta mig på erik@champagnewednesday.se så kan jag berätta mer.
MVH
Erik Andersson