fredag 16 maj 2014

2012 Pierre Gonon Saint-Joseph


Efter Gonons förförelsekonster i höstas är man förstås ruskigt nyfiken på den nya årgången. Det här är inte så mycket att fundera på - plopp. Nosen är öppen redan från början men lägger in en högre växel efter en stund. Sval doft med en hel del stjälkiga toner utöver violer, skogsbär, enbär och kryddor. Fin druvtypicitet här, och en skön parfym med blommor och citrustoner.

Smaken är slank och ren med höga syror, stiliga finkalibriga druvtanniner och försiktigt extraherad frukt. Oliver och blodapelsin i den osöta svansen. Kanske känns eftersmaken ännu en smula återhållen, och det är möjligt att den här årgången är ett litet snäpp under de två lysande föregångarna, men det är förstås väldigt tidigt ännu. Och det spelar egentligen ingen roll. Vinet är riktigt gott redan nu, i en stil som är vanvettigt elegant och vacker. Älskar de här grejerna.

PS. Fler som smakat.

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vi var nog flera som hängde på beställningsknappen andra maj... låter som den här årgången är lite lättare i kropp och struktur, mer drick nu-orienterad. Och inget fel i det, varför vänta om det inte behövs? Men... även årgångar som 06 och 07 mognade ju ut riktigt fint....

Frankofilen sa...

Tror nog det här också mår bra av lite tid egentligen. Inte riktigt samma tillgängliga flörtighet som 11, och det finns en del struktur trots allt även om stoppningen inte är som 10. Fast gott nu också, och man vill ju få den här unga upplevelsen också närmaste åren. Man får helt enkelt se till att köpa på sig ;)

Gôut sa...

Det här blir intressant. Efter vändan i Rhône (inte Rååån då) i höstas var intrycket generellt att det är mera tjong i tolvorna än elvorna.
Själv har jag just nu svårt att värja mig mot elvornas skamlösa utfläkthet, men räknar inte med att de kommer att nå några svindlande höjder med tiden.
Tolvorna har jag tänkt generellt lagra längre, men det verkar som att jag nu tydligen tvingas prova en helt enkelt. Vilket elände. Tack! :-)

Frankofilen sa...

Som sagt, den här lär nog blomma ut mer med lite tid. Kanske finns mer stoppning än vad som visas nu. Grannen fick också ett glas, och tyckte det var väldigt gott men kanske lite kort i rocken?

Sedan innebär ju Gonons transparenta stil att det inte finns några driekta hinder för drickbarhet även när vinerna är purunga...

Henrik sa...

Har 2012 i glaset till CL-finalen. Tycker att det är ett klassvin. Rejäl intensitet, bra definition, komplex och riktigt köttig syrah. Den här är mer lik 2010 än 2011 i struktur och kärnighet. Kanske avstjälkade man lite mer 2011? 2011 är ju så sjukt flörtig och krämig, men ändå silkes-elegant ...
Den här känns mer genuin St Joe.
Beroende på hur många man har trior jag på att vänta 8-12 månader och nypa en till eller två till. Sedan får man nog vänta till bortåt 2020.
Trots ungdomen tycker jag att 2012 är helt svingott nu ...

Frankofilen sa...

Note to self: se till att dricka några fler 2011 i år.

Men visst är den här tolvan svingod redan nu. Här blev det södra Rhône...