torsdag 5 juni 2014

2010 Tablas Creek Esprit de Beaucastel


Kul att se Tablas Creek på monopolets hyllor igen! För några år sedan importerade Wine Trade denna Rhône Ranger sprungen ur kalkstensjordar i Paso Robles, men sedan blev det tyst. Som jag förstod det passade inte producenten riktigt in i den övriga portföljen. Men hos kalifornienspecialisten Vinopia sitter förstås Tablas Creek som handen i handsken. Tack för det.

Nå, hur är den nya årgången då? Ja, till att börja med kan man konstatera att det här vinet inte riktigt visar sig från sin bästa sida ännu. Precis som tiorna från södra Rhônedalen är det ganska knutet. Och Châteauneuf-du-Pape är just vad man kommer att tänka på. Fin doft av kirsch, röda äpplen, hallon och blåbär tillsammans med enbär, kött, lakrits och örter. Överst hänger lite blommor. Det här borde kunna lura upp mången blindprovare på läktaren.

Men syrorna är högre än de man vanligtvis träffar på i Vaucluse. Och det finns något med den här renheten i frukten som kanske trots allt skvallrar om Kalifornien. Producenten talar om en svalare årgång med ganska sen skörd, och frukten känns sval men också tvinnad och sluten. Det finns rätt mycket längd och kraft under huven här, men just nu blir eftersmaken en smula vingklippt och kort. De visserligen oerhört finlemmade men ändå gläfsande tanninerna mår nog också bra av att ligga till sig lite. Nästa flaska bör få vänta några år. Under tiden är det nog dags att återse nollfemman...

PS. Nollnian provad här. Nollsex här, här och här. Och den underbara nollfemman.

PPS. Klart bättre dag två. Längre och djupare. Mineraliska toner av krossad sten i doften, och mer av skogsbär och kött. Fin balans.

Inga kommentarer: