tisdag 19 augusti 2014

2012 Philippe Bouvret & Jean-François Ganevat Les Compères


Vad katten är det här för nåt då? Ja, Jean-François Ganevat behöver väl ingen presentation? Fanfan verkar älskad av alla, inte minst är han alla hipstersommelierers kelgris. Ibland undrar man om han inte är lite för populär för sitt eget bästa, vinerna börjar hur som helst bli ruskigt svåra att få tag på. För min egen del har några av hans chardonnayer bjudit på riktigt stora upplevelser.

Det här vinet är gjort i samarbete med kompisen och cavisten Philippe Bouvret, som driver den fullständigt lysande lilla butiken Epicurea i Poligny strax utanför Arbois. Bouvret är dessutom ostmästare, och vet hur man lagrar en comté. Jag blev helt tagen av Epicureas sortiment när jag besökte butiken en regntung morgon tidigare i somras. Sällan har man skådat ett så genomtänkt, handplockat utbud av viner. Och inte bara från Jura.Jag har inte hittat så mycket information om det här vinet, annat än att det är chardonnay. Men med tanke på upphovsmännens preferenser skulle det förvåna mig om det inte rör sig om ekologiska druvor utan tillsatt svavel. Mycket talar för att det handlar om inköpta druvor, men inte ens det allvetande internet verkar vara helt säkra på den saken; eventuellt rör det sig om nedklassad frukt. Vad som dock känns uppenbart är att vinet är uppfostrat ouillé, det vill säga upptoppat utan tydliga oxidationstecken, även om det finns lite bakade gula äpplen bland doftens citrus, päron, stenar och vita blommor. Det är väldigt ungt, och rent och snyggt. Ännu mer givande efter nån halvtimme i öppen flaska när temperaturen stigit en smula.

I munnen får man en stenig känsla och en slank, sval kropp understödd av fina syror. Renheten är påfallande, även om längd och komplexitet inte riktigt når upp till Ganevats domaineviner. Det är ändå gott så det räcker förstås, men även hos en mycket lätt korkad 2011 Cuvée Florine kan man ana mer storhet innan tca-stanken tar överhanden. Men så är också ambitionsnivån en annan, liksom priset. Den här flaskan kostar under hundralappen. En god, ren och snygg jurachardonnay. Det finns nog inget jag hellre dricker just nu...

PS.här verkar det kunna gå till på Epicurea. Fanfan och Manu Houillon, den adopterade sonen hos Pierre Overnoy....

4 kommentarer:

E och F sa...

Drack en flaska tidigare i somras och tyckte det dröjde länge innan den kom igång ordentligt, men efter en timme i karaff så hände det saker!
För att inte tala om den lilla skvätten som vi sopade i oss till sill-lunchen dagen efter, mycket bra!

Erik

Anonym sa...

Hvor får man kjøpt denne?

Henning

Frankofilen sa...

Hej!
Inköpt på Epicurea i Polingy, har inte kollat andra kanaler...

Frankofilen sa...

Förresten E och F - ledsen för sent svar, har försakat mina komentarer pga tidsbrist. Men kul att fler hittat till det här vinet. Följer era äventyr i NZ med spänning...