fredag 3 oktober 2014

2012 Copain Pinot Noir Tous Ensemble


Här kommer ett vin inköpt i monopolets nyhetssläpp, drucket och bloggat på volley samma dag. Kors i taket, det var inte igår. Nästan som på den gamla goda tiden när man kunde stöta på nästan hela vinbloggosfären i kön på Regeringsgatan. Men så är jag också väldigt nyfiken på den nya årgången av Copains Pinot Noir "Tous Ensemble".

Det här är Copains instegsvin, vilket blir rätt rätt tydligt om man har förmånen att prova hela rangen parallellt som i våras. De dyrare cuvéerna har mer definition, terroir och komplexitet, precis som det brukar vara. Det här är inget stort vin, men det behöver knappast alla viner vara. För om man som jag gillar den här svalare kaliforniska stilen är det här inget annat än en riktigt smaskig pinot noir. Dessutom till ett riktigt skönt pris som hamnat helt rätt, en hundring billigare än noteringen i BS.

Enligt hemsidan är målsättningen med denna blandcuvée från flera lägen i Anderson Valley att göra ett vin med tidig drickbarhet. Men korkar man upp redan nu rekommenderas en stund i karaff, det tar nästan en timme innan vinet på allvar visar upp sig och bjuder på körsbär, hallon, rökelse, stjärnanis och blodapelsin. Dessutom en hel del ursprungstypiska drag av skogig undervegetation och en gnutta örtighet. Nog doftar det nya Kalifornien allt, men här finns också ett släktskap med tysk spätburgunder som är närmare än kartan antyder.

I munnen en sval och lite spenslig rackare, med avrundade apelsinsyror och lite ungdomliga stjälkiga toner. Vinet är uppfostrat i enbart gamla fat, men det finns en liten malolaktisk ton som nog försvinner med lite tid. I den mer än anständigt långa eftersmaken minglar blodapelsiner och körsbär. Här köps några flaskor till medan de finns. Gott.

PS. Tian dracks här. Ser nu att jag var inne på precis samma spätburgundervibbar då, märkligt det där.

PPS. Nyhet idag som sagt. 199 spänn, tack för det Divine.

2 kommentarer:

E och F sa...

Var den så fruktsöt att du drar den mot spätlese? ;-)

Frankofilen sa...

Oupps....