lördag 27 september 2014

More mellow shit: West Coast


Spotify har den senaste tiden har utökat utbudet med en del gamla grejer jag verkligen har saknat. Dane Donohue! Gilles Rivard! Hal Bradbury! Renée Geyers första version av "Be There In The Morning" från 1976! Perfekta tillägg till min West Coast-lista. Det är väl lika bra att jag lägger ut den innan sommaren dör helt.

Som ni vet är West Coast mycket av en state of mind. Här finns låtar från Kanada, Australien, Frankrike och Hawaii, även om det mesta förstås är riktigt feta studioburgare från Los Angeles. Allesammans präglas de av samma soliga melodikänsla, inte sällan parad med en utsökt känsla av vemod. Här finns några väl valda nutida slamkrypare, men det mesta kommer från de gyllene åren i skarven av sjuttio- och åttiotal. Och det finns fler Toto-musiker på de här låtarna än ni egentligen vill veta...


Det här är slick, smooth och förvånansvärt svängigt. Proffsigt ut i fingerspetsarna. Djävulens musik på riktigt om man så vill. Har ni inte stött på de här grejerna tidigare kan ni ställa er i kö bakom mitt tjugoåriga jag och undra var i helvete punken tog vägen? Lyssna igen säger jag. I glasen häller ni givetvis en riktigt skön Cali Pinot...

klickklick: West Coast

7 kommentarer:

JW sa...

Jag som kände ditt drygt tjugoåriga jag är inte ett dugg förvånad - har alltid misstänkt att du var lie av ett Toto-fan.

Frankofilen sa...

Hahaha!

Allt har sitt ursprung i de där berusade nätterna med San Diego Serenade. Jag hamnade här och du landade i japansk noise ;-)

Anonym sa...

Kalasskön lista! Funkar oavsett om det är Cali Pinot, Nebba eller Bdx i glasen, man tackar! Hur hittar du alla dessa (bortglömda?) grejer? MVH Peter (Vintresserad)

Henrik sa...

Finns ju inget som hindrar att man går way back och hittar en av många saker som ledde till punken, en snubbe som så småningom skapade rätt coola ljudbilder för ganska många - Brian Eno.
Gissar att JW, om han nu hamnat i japansk noise kan gilla också:
http://www.youtube.com/watch?v=yai4bier1oM

Jag erkänner för övrigt att jag är en sucker för saker som låter bra, som är snyggt, som är slickt och förföriskt. Gillar egentligen andra Roxy-grejer mycket mer, men det är ju inte svårt att förstå att det avlats fler barn till Avalon än till For Your Pleasure ...

Frankofilen sa...

Peter - man letar runt och en sak leder till en annan. Det finns en hel del människor som gillar den här scenen. En start är den sköna bloggen aordisco.blogspot.co.uk. De har också ett Soundcloud-konto, rekommenderas.

Frankofilen sa...

Sedan kan man förstås klicka sig vidare på Spotify och hitta mer av samma vara...

Frankofilen sa...

Henrik - jag måste erkänna att jag har dålig koll på Eno, annat än när jag tyckte U2 typ var världens bästa band runt 92-93 och såg dem flera gånger live. Tack för länken.

Som jag sade till Gabriel i somras - nästa BYOB får vi vrida upp volymen och skicka runt en iphone/ipad. En låt var sedan nästa person. Vi har en del essentiell åttiotalsmetal att klara av, sedan får jag väl styra in er på riktigt smootha grejer tillsammans med lite väl vald nykalifornisk grand kryyyy framåt småtimmarna ;-)