fredag 5 september 2014

2010 Domaine Macle Côtes du Jura


Man får nog säga att Domaine Macle är en av de allra, allra bästa producenterna i Jura. Speciellt om man snackar Vin Jaune. Jag har aldrig smakat deras Château-Chalon, men det är svårt att inte känna snålvattnet forsa när man läser alla beskrivningar om precision och elegans. Får återkomma till den.

För nu handlar det om deras enklare Côtes du Jura. Laurent Macle (vinbonde i sjunde generationen) ändrar tydligen druvsammansättningen ibland, men vanligen rör det sig om chardonnay uppblandad med cirka femton procent savagnin. Ekologiskt odlade druvor förstås, och en traditionell uppfostran sous voile. Upplägget är inte helt olikt Tissots smarriga Arbois Sélection som blev lite av sommarens soundtrack här hemma.

Fast frågan är om inte det här är ett strå vassare? Doften bjuder på gula äpplen, kanderade citrusfrukter, svamp, nötter, blommor och sköna drag av fino-jäst. Tänka sig, för bara något halvår sedan hade minsta oxidationston direkt renderat ett rött kort. Nu tycks jag inte kunna få nog av sånt här.

Det här är helt enkelt rasande aptitretande, med en knastertorr och nötig avslutning understödd av klockrena syror och krossad sten. Det är fruktansvärt gott på egen hand, och hade säkert inte gjort bort sig till en kycklingrätt. Ikväll dricker vi vinet till en förrätt bestående av generösa mängder smörstekta och lätt gräddstuvade kantareller på lite rostat bröd. En av årets bästa hittills...

PS. Gör gärna ett virtuellt besök på domänen här, via en av de skönaste bloggarna där ute...

2 kommentarer:

Vinosapien sa...

hysch-hysch om sådant här...

Johannes sa...

Fan vad grymt att hitta nya saker att älska. Värre är väl att börja växa ifrån saker som man har fullt av i källaren. Men det kommer väl för en annan också.

Har faktiskt inte druckit Vin Jaune själv, så det får det bli ändring på under hösten.