lördag 17 januari 2015

2004 Clos Fourtet


Dags att se om inte Bordeaux och jag kan hitta gnistan igen. Vi laddar upp med en kulinarisk motsvarighet till en romantisk herrgårdshelg - tjocka lammkotletter och en krämig potatisgratäng med lite vitt vin, grädde och mängder av ost. Så lilla vinet, bara att krypa ur flaskan och leverera lite lööööv...Och det får man nog säga att vinet gör. Här var det öppna spjäll redan från början, i en något utvecklad och skönt drickfärdig kostym. Fin, inbjudande doft med dyr tobak, plommon, violer och jord, och så ett svepande stråkarrangemang av goda fat med lite stall och kaffe. Smaken är slank och mineralisk trots en rätt modern helhetskänsla. Tanninerna har smält undan till stor del, syrorna finns där, och de rätt tilltagna ektonerna är ingjutna i helheten. Inte den tätaste eller längsta årgången någonsin, men riktigt gott att dricka nu.

Så här vill man att Bordeaux skall leverera vid bordet. Ser att det här rör sig om en fådd flaska från min gamle vapendragare JW. Tusen tack, du har inte funderat på att öppna koppleriverksamhet?

PS. Vinet verkar ha landat riktigt bra hos Punkarn™ också...

5 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Köpte en och en halv låda och den levererar bättre och bättre. Precis som en bra bas-bordeaux ska vara (inte exceptionell).

Frankofilen sa...

Kul Guran!
Läste förstås din diskussion med Punkarn nu igen. Du slapp undan magnetkameran alltså? ;-)

JW sa...

Kul att vinet levererade. Måste kolla om jag har någon kvar.

Guran i vinkällaren sa...

Som sagt kan viner vara i olika "faser" och "skallen" också. Fördelen med att köpa lådvis (gör för det mesta det) är att man kan följa vinets "upp-och-nedgångar" bättre. Självklart har dagsform och jämförelser med andra, kanske godare viner spelat in och till sist blir den personliga smaken avgörande. Vinet är nu i bra fas och jäkligt god (som bra Bordeaux oftast är). Vidhåller dock att flera s.k. bra viner "underpresterat" (sett till pris).

Winepunker sa...

Bra är den! En av de bättre av alla '04:or jag provat från den sidan floden faktiskt. Angelus kanske toppar, den är sinnessjukt bra men kostar 'lite' mer.