fredag 23 januari 2015

2012 Red Car Pinot Noir Sonoma Coast


Dags för en helt ny bekantskap, första smakprovet från uppskrivna Red Car som specialiserar sig på pinot noir, chardonnay och syrah från svala Sonoma Coast. Receptet är det gamla vanliga i Kalifornien nu för tiden med återhållen alkohol, naturlig jäst, försiktigt med ek, ja ni vet. Givetvis är man medlemmar av paraplyorganisationen In Pursuit of Balance, som man gärna kan använda som inköpsguide till Kaliforniska viner. Hittills har jag inte stött på ett endaste vin därifrån som jag inte har gillat.

Det här är instegsnivån när det gäller pinot noir; man gör också ett knippe single vineyards. Doften bjuder på en mix av körsbär och lingon tillsammans med skog och undervegetation på en kryddig fond av sandelträ. Fin renhet här, med lite parfymerad blommighet på toppen. Helhetsintrycket är väldigt svalt, något som går igen i munkänslan med dess lätta anslag och höga syror. En liten gleshet, men mer än godkänd saftig längd.

Vinet är klart gott i en sympatisk stil jag knappt kan få nog av. Men. Skall man spela djävulens advokat en smula så är det kanske inte riktigt på samma nivå som en del andra $40-viner i den numera rätt gamla kaliforniska nya vågen. Och är det något Red Car fått kritik för så verkar det vara den tämligen ambitiösa prisnivån. Jag gissar att de rätt många vingårdscuvéerna bjuder på mer storhet.

Inga kommentarer: