söndag 15 mars 2015

2012 Les Dolomies Chardonnay En Novelin


Ny bekantskap för mig. Ja, en rätt ny bekantskap över huvud taget kan man säga. Det äkta paret Céline och Steve Gormally grundade sin domän Les Dolomies så sent som 2008, och har alltså bara några årgångar under bältet. Trots det har man redan fått en hel del positiv uppmärksamhet, och det rycks från många håll i de cirka 9000 flaskor man producerar varje år. Jag har varit nyfiken på de här vinerna en tid.

2012 En Novelin har en extremt mineralisk, rent knastrig doft, med känsla av kalksten och både lite rök och kött. Vidare friska citrusfrukter och det obligatoriska gröna äpplet. Överst hänger en smula blommighet och lite kryddgrönt. Det är rent, snyggt, och en härlig sniff med bra sug.

Smaken är slank med höga, friska syror och en sval munkänsla. Här har äpplena fått lite gulare karaktär, och genom hela upplevelsen finns en liten touch av den för Jura så typiska känslan av florjäst, utan att det för den skull handlar om någon oxidation. Eftersmaken är frisk, lång och rejält stenig. Det här vill man gå vidare med.

4 kommentarer:

E och F sa...

Vem tar in?
/Erik

Frankofilen sa...

Ursäkta sent svar. Tror det saknas importör, handlat i Frankrike.

Anonym sa...

Hej
www.belleor.se tar in vinerna

Frankofilen sa...

Kul!