söndag 1 mars 2015

2013 Domaine du Pélican Trois Cépages


Apropå Jacques Puffeney häromsistens känns det som hög tid att smaka något från Marquis d'Angervilles nystartade juraknäck Domaine du Pélican. De har ju som bekant trots allt köpt större delen av Puffens vingårdar. Så lämpligt då att dessa viner dök upp i senaste släppet.

Enligt profilen i Wink Lorchs fantastiska Jurabok fick Guillaume d'Angerville upp ögonen för regionen på allvar när han på restaurang Taillevent i Paris fick Stéphane Tissots 2005 Les Bruyères serverad blint. Han var övertygad om att det handlade om en riktigt bra Bourgogne. Det ena ledde till det tredje, och vips så hade man köpt några hektar biodynamiskt odlade rankor och ett vineri i Jura. Domaine du Pélican var född.

Det här är andra årgången. I nuläget gör man upptoppad Savagnin och Chardonnay samt denna röda cuvée bestående av 60% Pinot Noir, 25% Trousseau och 5% Poulsard. Vi får väl se hur produktionen blir nu när man äger Puffeneys vingårdar. Hittills lär vinmakningen vara väldigt burgundisk med en del ny ek, men på sikt sägs man även vilja göra Vin Jaune.

I doften är det pinotkomponenten som dominerar med röda bär (tänk jordgubbar, hallon, tranbär och röda vinbär), blommor och en gnutta undervegetation. Fin pinosity här. Dessutom lite kryddiga fat, men de tycks mestadels vara av äldre snitt, inget kletigt eller hårdrostat. En fin sniff, men det doftar i ärlighetens namn kanske inte så mycket Jura. Snarare som en Bourgogne från en skapligt sval årgång.

Smaken är sval, med friska syror och en liten stenig förnimmelse bland tranbären. Här kickar trousseaukomponenten in med finmaskiga men nafsiga tanniner samtidigt som munkänslan är slank och en smula spetsig. Vinet är läskande och väldigt drickbart, men kanske en gnutta glest även om syrorna skjuter på bra och förlänger eftersmaken.

Jag gillar det här. Man kan såklart diskutera om det inte smakar mer som en Bourgogne än något från Jura, men det är välgjort i en väldigt prydlig och välkammad stil. Kanske lite för dyrt för vad det är men klart gott. Blir intressant att följa den här domänen de kommande åren.

Inga kommentarer: