torsdag 9 april 2015

2013 Pierre Gonon Saint-Joseph


Plopp! Här dras korken på volley, direkt efter att vinet landat. Jo, det är klart att det är galet ungt, men vissa viner vill man smaka direkt när det kommer en ny årgång. Gonons 2013 Saint-Joseph är ett sådant vin. Enligt rapporterna var 2013 ett svårt år med uselt väder vid blomning, och sedan fortsatt elände under första delen av sommaren. Skörden blev minimal (vilket tyvärr innebär att det knappt kom några flaskor till Sverige), men den lilla frukt man fick räddades av varmare och torrare väder i september.

Fast med vinet i glaset är svår årgång knappast det första man tänker på. Snarare hamnar den här volleyn med sträckt vrist rakt upp i krysset om man gillar stilen. Vinet är öppet och tillgängligt med bara en kort vända i karaff, och bjuder på rena skolboksexemplet av primär, ung syrahdoft med lagerblad, skogsbär, vitpeppar, och kött. Som vanligt är en stor del av frukten oavstjälkad vilket ger kryddiga, skogiga drag, och så lite blommig parfym på toppen. Underbart.

Smaken är slank och frisk med en urläcker taktil känsla hos de finmaskiga men greppiga tanninerna. Helhetsintrycket är svalt även om frukten har en hel del stoppning, och avslutningen är lång med gröna oliver och en nästan salt, stenig mineralkänsla.

Det är mycket tänkbart att det här skall bråka med tunnlar i framtiden, och visst handlar det om ett purungt vin som lär bli ännu bättre med lite mognad. Men ändå. Så. Jäkla. Gott.

8 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Det finns få saker som kan väcka sådana begär hos mig som ung syrah.

Henrik sa...

Gaaaaah! Visste ju att den skulle komma, men lyckades glömma och nu tvärslut. Jaja, får skylla mig själv. Samtidigt, från 259 till 349 på 18 månader. Är det ditt fel Franko ;-)

Frankofilen sa...

Det var roligare när vinet kostade 259. Och tänk 2011 blev de ju knappt av med; kvalade in i ordinarie och gick att plocka från hyllan under en relativt lång period. Tror det här priset hänger ihop med den pyttelilla skörd 2013 gav, men gärna billigare 2014 i stora volymer, tack...

Frankofilen sa...

För övrigt tog den nog slut på under timmen, Henrik. Och Alf satte den som etta på DNs lista. Sicket svin;)

Johannes sa...

Kul! Och så gott. Beställde men blev utan. Kommer dock flera nästa vecka. Annars så blir det utlandet.

Ulrik sa...

Gott! 27 EUR kanske?
http://www.coste-du-rhone.com/vin-saint_joseph_gonon_pierre_et_jean_rouge_2013-2046.html

Anonym sa...

Tack för tipset om detta vin, tredje årgången jag testar nu. Fantastiskt! Skönt att ha några flaskor kvar... // Jocke

Frankofilen sa...

Gonon är knappast någon hemlighet. Snarast för populära för sitt eget bästa. Men visst är det gott...