torsdag 28 januari 2010

Vin ÄR kultur!

Ibland blir man glad. Många har redan noterat den, men jag vill ändå sända ut lite kärlek till Svenska Dagbladets kulturjournalist Carl-Johan Malmberg för hans artikel om Bourgogne. Det är knappt man tror det är sant - långt, passionerat, och helt befriat från den vanliga snuttifieringen som tycks grundad på antagandet att läsarna är idioter. Isället för att kasta ut några tärningar över de fem bästa budgetalternativen till Bourgogne under sjuttiolappen lyckas Malmberg förmedla sin egen nyfikenhet. Jämför med svenskans ordinarie vinmurvel Jens Dolks alster från denna månad. Kan inte Malmberg ta över vinbevakningen på tidningen? Han tycks ju åtminstone gilla vin...

28 kommentarer:

Ulrik sa...

Visst var det en härlig artikel. Till och med måttligt vinintresserade I läste den med nöje i helgen. Mer sånt!

Niklas Jörgensen sa...

Jag måste köpa mer Bourgogne...

Ingvar Johansson sa...

Jag tror det skulle vara klokt om fler gick in o kommenterade på SvD, att det blir tydligt för både författare o redaktör att de har gjort något anmärkningsvärt bra

Birk sa...

Finns väl plats för båda, men visst var det en bra artikel. Vad är det för fel på Jens Dolks mer allmänt hållna vinartiklar. Svenssons orkar väl inte med nörderiet, mqn vill ha snabbhjälp till fredagsmyset.

Henrik sa...

Det som är så tragiskt med dagstidningarna i dag är likriktningen, att alla går till sådant som har "minsta gemensamma nämnare" skrivet med feta versaler över sig.
Alltså, i stället för att inse att en population inte är homogen, så beter man sig som om populationen var det.
Självfallet finns det vissa saker du bör och ska skriva om som berör "alla", men du kan inte fylla tidningen med det.
Marginalgrejerna är viktiga, må det vara vin, flugsfiske, motormeck eller aktiemarknaden.
Men det är som om tidningarna av i dag har glömt bort mixen - tyvärr.
Det jag gillar med Malmbergs artikel är ju inte att jag får något nyt, något jag inte mer eller mindre visste, jag får en kick av hans passion.
Och allat annat lika förstår jag om Dolk och grabbarna inte känner så för bästa Biben.

Gabriel sa...

Dagstidningarna resonerar väl som så att man lämnar vin-nörderiet till specialmagasinen. Men VARFÖR gör man det?

Och varför gör man inte så med alla andra specialämnen också då? Hur kommer det att man recenserar udda novellsamlingar och obskyra teaterpjäser som ses av 100 personer om året? Vore man konsekvent så skrev man bara om Dan Browns senaste bok och musikaler med Janne Malmsjö i huvudrollen.

Underbart att se att Svenskan tar ämnet på allvar, det är massor av människor, från nordligaste norr till sydligaste söder, som gillar vin på riktigt och som tar det på allvar.

Frankofilen sa...

Birk - kul för dig om du får ut något av Dolks spalter. Men inställningen att Svensson vill ha "snabbhjälp till fredagsmyset" är rätt trist tycker jag. Applicera det på tidningens andra avdelningar. Tänk om litteraturkritikerna bara skrev om Liza Marklund, musikrecensenterna enbart fokuserade på senaste Idol-vinnaren, eller om man bara recenserade Göta Kanal 3 på biosidorna. Snabbhjälp till fredagsmyset? Omvänd snobbism säger jag, med en del läsarförakt på toppen. Jag kan köpa att man som vinskribent på de största tidningarna måste leverera en rätt glädjelös genomgång av monopolets boxviner någon gång per år i konsumentupplysningens namn, men resterande 51 veckor kan man göra så mycket mer än idag. Våga ta läsarna på allvar! Det är väl därför Malmbergs artikel känns så revolutionerande. Som kulturjournalist känner han ingen ångest över att framstå som för svår eller icke-folklig, och med sin passion konverterar han nog en del ströläsare på kuppen...

Frankofilen sa...

Gabriel - du postade medan jag skrev, men som det heter: great minds think alike ;-)

Anonym sa...

Jättetrevlig artikel! Sådan läsning kan det inte finnas för mkt av. Jag gillar dock inte att flera kommentarer rackar ner på konsumentinformationen som Dolk med flera levererar. I och för sig så skulle det vara kul om tidningarna tog lite inspiration av dig Frankofilen, eller kanske Finare Vinare, och skrev lite mer om viner av högre kvalitet.

Men kanske kan du Frankofilen fylla en lucka här? Vad sägs om fredagstips från Vinkällarbutiken i Stockholm? ;)

/Robert

Gabriel sa...

Franko,

:-)

Frankofilen sa...

Håll utkik Robert - snart kommer min SMS-tjänst med tre fina fynd från Regeringsgatan varje fredag. Sedan blir det en Collection Francophile med prisvärda oljor, pasta och charkuterier, skall bara snacka färdigt med ICA. Och så ringde de från Kufstein häromdagen och meddelade att den nya serien med druvspecifika karaffer är färdig att gå i produktion. Ni kan inte sitta och dekantera ung Bordeaux utan en Francophile-karaff ämnad för Bordeauxblandingar, och er unga Barolo kommer att smaka skräp om den inte luftats i min Nebbiolokaraff. Och ser syrahkaraffen för taskig ut efter en provning av ung Côte-Rôtie kommer ni inte att klara er utan mina rengöringskulor Cuvée Francophile Cépage Syrah...

Allt det här varumärkesbyggandet kommer förstås att innebära mindre tid att faktiskt dricka vin, men signar ni upp er redan nu via den här bloggen får ni mitt förkläde på köpet...

Vintresserad sa...

Förkläde? Nja, det har jag redan. Men en _riktigt_bra_och_utprovad_och_signerad_karaff_med_Bordeaux? Ja tack!
:-)
MVH - Vintresserad

Björn sa...

Jag har läst Dolks senaste, och det är tur att man på förhand vet om att han egentligen har mer vinvett innanför pannbenet än "Gösta på bänken utanför butiken i Sumpan", för tramset han skrev gjorde noll avtryck i min hjärna. Är det konstigt att försäljningen av BiB fortfarande ökar? Sluta skriva om bästa boxen och sprid lite vinkultur till kreti och pleti istället, det förtjänar vi. Svensson kan förhoppningsvis lära sig att två glas La Bastide Blanche, som jag dricker nu, är roligare att dricka än fem-sex glas av vilket boxvin som helst.

Anonym sa...

Ha ha frankofilen snacka om att kasta sten i glashus. Du skrev ju nyss om windsor cab ett riktigt fredagsmysvin ... Jag köper inte vin efter att läst dolk, inte den här bloggen heller:). Kultur fur alle! Birk

Björn sa...

Birk, sten i glashus?? Jag hoppas att det är fler än jag som inte fattar... för jag förstår absolut inte kritiken/jämförelsen.

Frankofilen sa...

Jag fattar inte heller riktigt, men gissar att Birk syftar på att Windsor CS Alexander Valley med sina 129 kr är ett billigt fredagsmysvin, eller? Men se upp, det kommer garanterat fler stenar genom glasrutorna. Risken är till exempel överhängande att det blir en post om just billiga 2007 Bastide Blanche inom kort. Kanske till tacos? ;-)

Björn sa...

Om du använder den starka såsen får vi nog komma för att hjälpa hustrun att bända upp käften på dig efteråt;-)

Anonym sa...

Artikeln var bland det mest intressanta om vin i svensk dagspress som jag läst på länge. Det är bara att hoppas på att det kommer mera.

Att sedan Dolk deltar i det budgettema som SvD kört i januari på flera områden är väl i och för sig ok, men det vore ju roligt om de oftare lät även honom skriva om annat än billigt vin.

Lena

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Härliga inlägg.

Jag har fört den här debatten i både skrift och "tête à tête" med mina kolleger i ett par år nu, och som tack för det får jag oftast skit till höger och vänster, och kommentarer att jag är "vinsnobb", "självutnämnd profet" eller "beservwisser". Men det är det värt.

Jag tror att man genom inspirerande föreläsningar, provningar och skrivet material, lockar konsumenter till att upptäcka glädjen med vin, och inte bara titta på prisvärdet (vad det nu är för något).
Av den anledningen tycker jag väldigt mycket om att läsa på de bästa bloggarna (bland annat den här) där man tar ut svängarna, går på djupet, fokuserar på producenten och ursprunget, och oftare pratat om vinet och njutningen, än om priset eller vilken modul i sortimentet det ligger i.

Malberg är i just det här hänseendet en otroligt bra skribent, kunnig dessutom, och lång mycket mer intressant att läsa än vad många av mina mer etablera gnälliga vinskrivarkolleger är.

Björn sa...

Nu börjar korståget. Jag ska sluta ha överseende med mina vänners lådvinsinköp och hädanefter ska de få höra vad de borde köpt istället. Om jag sedan får ta den skit du fått ta Michel... så vänder jag andra kinden till;-)

Åsså heter det faktiskt "besserwisser":-D

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Björn,

Din förbaskade "beSSerwisser" *skratt*

Såklart vet jag hur ordet stavas, men jag smyger in lite fel här och där bara så att Vingrodan ska få lite mer att göra med att läxa upp oss okunniga och inte skrivkunniga skribenter.
Eller så är det så illa att jag i ren frenesi halkar duktigt på tangenbordet efter en flaska chablis (sorry).
Dessutom ser jag tydligen inte lika bra längre.

Anonym sa...

-samtidigt måste man försvara dessa vinkritiker, ska dock sägas att jag försvarar dock inte Mr. Back stabber och Mr. Kronkuk.
De skriver för SvD och DN och deras läsare köper viner i det prissegment som dessa herrar testar viner i. Alltså, de mest köpta vinerna i Sve är i 59-79 kr och ska ingen då reka de bästa i den prisintervallen? Tror faktiskt att de som köper de billigaste vinerna inte köper Lg, Världens vin mm De läser vintipsen i DN, SvD, DI samt de lokala veckotidningarna. Skulle ingen köpa viner i den prisklassen så skulle det inte behövas rekas viner mellan 50-90 kr, eller.?
Jag gillar inte Kronkuken och inte heller Mr. Back stabber (Dolk) , men de skriver och recenserar viner i dessa prisklasser och när 70%, och kanske mer består av försäljning av viner i det prissegmentet så är det väl inte så konstigt att det är där folk läser om vintips och vill ha tips på bästa bag-in-box när det säljer så in-i-h-vete. Förstår inte riktig problemet. Dagens Dn läsare köper vin i 50-80kr segmentet men ändå ska DN börja sätta betyg på 300kr viner och uppåt fast knappt några procent av deras läsare köper dessa viner.

Red Scream sa...

Härliga inlägg!

Misstänker att det där med karaff är ett känsligt ämne... :-)

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Anomym,

Du har helt rätt - visst är det så att de som söker i vintips i de stora dags- och kvällstidningarna i stort sett bara köper billigare viner. Självklart ska dessa media framför allt bevaka lågprissegmentet. Däremot blir det knasigt när man i Allt om Vin, som vänder till sig läsare som har visat ett så tydligt intresse för vin att de faktiskt prenumererar på tidningen, där mest får läsa om billiga viner.

Men ansvaret för vad som ska uppmärksammas i tidningarna, och vad skribenterna hoppas kunna förmedla genom sitt skrivande, måste ligga på skribenten. Vi vet ju att det som hyllas i pressen faktiskt säljer - alltså borde man, precis som duktiga sommelierer gör, kunna rekommendera drycker som är lite "bättre" än vad kunden normalt sett köper. Därmed kan man få en kvalitetshöjning till stånd. Det är precis ur det perspektivet jag ständigt kritiserar mina skrivande kolleger.
Just för att min vision är att vi i framtiden ska höja blicken, och mer titta på smaken än på priset.

Anonym sa...

Om man i ett land som Irland kan lasa om intressanta vinomraden i dagstidningarna, borde Sverige, med all kunskap som flyter runt, leverera intressanta artiklar om vin. Den stora massan far sin dos i slutet av denna artikel iaf.

http://www.irishtimes.com/newspaper/magazine/2010/0130/1224263156797.html

Tack for en bra blogg!!

H

Frankofilen sa...

Messerschmitt heter det väl? ;-)

Kul att se att ni håller igång diskussionen. Men jag stör mig fortfarande på det där argumentet att de flesta vinerna som säljs kostar 59-79 spänn, och att morgontidningarna således främst bör bevaka dessa. Återigen: prova att byta ut vin mot något annat av de områden inom vilka man ägnar sig åt kritik. Jag gissar att det skulle bli uppror på DNs kulturredaktion om man föreslog att de främst skulle bevaka Dan Brown, Erik Grönwall och Göta Kanal 3 med hänvisning till att det är det som säljer.

Dessutom - vad är hönan respektive ägget? De flesta svenska vinskribenter matar ju ut högsta betyg till viner i det här prissegmentet; det är klart att folk köper dem. Frågan blir förstås extra känslig eftersom högre kvalitet kostar när det gäller vin, medan en bok har ungefär samma pris oavsett om det vankas nobelpristagare eller Sofi Fahrman.

H- bra länk, go raibh maith agat!

Anonym sa...

Bra diskussion. Tillhörde själv de som läste bl a SVD, DN, GP och andra tidningar för att hitta viner som var goda. Ett vin skulle kosta mellan 50-110 SEK tyckte jag. Det visade sig att skribenternas recensioner spretade och jag fann väl inte riktigt någon som var pålitlig. Dvs någon som tyckte om samma viner som jag fullt ut. Jag råkade läsa Finare Vinares blogg och deras härliga språk med adjektiv som fick mig att tycka "jag måste pröva detta vin". Det har gått ett tag sedan dess och jag har funnit flera av era bloggar väldigt givande. Nu märker jag att det ni berikat mig med är att jag har breddat min smak. Hittat viner som fått mig att förstå vad jag vill ha. Det enda problemet är att det kostar pengar. Mycket pengar. Men jag köper hellre en dyrare flaska vin efter goda råd från era bloggar än två stycken av ett billigare som nämnda Dolkar och Kronor rekommenderar. Jag blir nästan aldrig besviken. Tack alla ni nördar för att ni smittar av er till mig som knappt kan hitta namn på hälften av alla dofter som ni gör. Men jag uppskattar vinet lika mycket för det. Fortsätt njut!

Frankofilen sa...

Tack själv. Efter en hektisk vecka känns det läge för lite njutning ikväll.. och bourgognetemat verkar omöjligt att komma ur...