"Pioneer, trailblazer, trendsetter, prospector" - Paul Hobbs verkar vara en man med många järn i elden. Efter att ha börjat karriären som vinmakare hos Opus One och Simi är han nu konsult hos ett trettiotal producenter i USA, Sydamerika och Europa. Sedan 1991 gör han också viner i eget namn, och sägs ha varit en av de första som satsade på vingårdsviner i Napa. Cuvéen på Beckstofferodlade druvor från legendariska To Kalon utgör juvelen i den egna kronan. Stilen sägs vara kraftig och fruktdriven med hög mognadsgrad; full throttle wines tycker Robert Parker som utnämnt Hobbs till en av sina favoriter. Hobbs själv påpekar gärna syrans betydelse för balansen och vikten av att alkoholhalten inte är för hög - absolut inte över 15% - men erkänner att han gör viner med "the ripe, forward expression to which the landscape and culture of California naturally lend themselves". Vem tusan vill inte ha lite kalifornisk framfusig värme så här i februarislasket?
Kvällens vin som dök upp i ett helhemligt försläpp av jänkare, aussies och portugiser i fredags är Hobbs instegscuvée. Jag har inte kunnat finna varifrån druvorna kommer, men åtminstone nollsjuan hämtar sin frukt från Hyde, Stagecoach samt Beckstoffers Dr. Crane och To Kalon. 100% Cabernet Sauvignon handskördad vid 23,9° – 25,1° Brix. Tjugo månader i franska fat (69% nya), ingen klarning eller filtrering. 14,9 procent tjong.
2005 Paul Hobbs Napa Cab är ganska exakt som man tänkt sig - en väldigt druv- och ursprungstypisk jänkare i power-skolan. Här tumlar en massa mörk, mogen cabernetfrukt runt med generösa doser rostade fat. En sval bris av mynta ger lite extra fräschör. På pluskontot får man dessutom sätta upp en tydlig och trevlig jordton som av fuktig mylla, och faten har lite av den där svettiga karaktären som drar mot stallighet. Det är sötfruktigt och maffigt, och rätt läckert att sniffa på.
Smaken fortsätter förstås i samma stil med fruktig och krämig munkänsla. Det smäller till rätt bra till den blodiga entrecôten, även om syrorna gärna fick vara ett snäpp högre för min smak. Bakom all frukt finns ett smatterband av aningen dammiga tanniner jag gärna skulle kalla årgångstypiska om jag bara hade druckit fler nollfemmor. Vinet avslutar med ett brett crescendo innehållande en gnutta alkoholkänsla, men också fina jordtoner och utmärkt mineralkaraktär. Gott till köttbiten, men lika skön att sippa på efteråt. (91-92)
Vänner av kralliga jänkare bör absolut kolla upp det här vinet; utbudet av Napa Cab på hyllorna har varit under all kritik den senaste tiden. Riktigt bra pris i Sverige också, hade man bott i Kalifornien hade man fått betala runt $80.
25 kommentarer:
"Kvällens vin som dök upp i ett helhemligt försläpp av jänkare, aussies och portugiser i fredags"
Kan du inte beretta lite mer om detta, är förbannad på bolaget med tanke på denna text: "Kan ej beställas till andra butiker"
Jag hade skrivit en passage om monopolets nya, outgrundliga släppolicy, men raderade den. Vad skall man säga - jag upptäckte av en slump vid en scanning av sortimentet på hemsidan att Hobbs skulle släppas i fredags. Försökte hitta en samlad lista över släppet, men någon sådan finns inte. Vad som dök upp var viner från bla Walter Hansel, Hobbs, Luis Pato, Jorge Moreira och Yalumba - söker du på dessa producenter på hemsidan ser du vad som finns i butik. Jag vet inte om det är så här det kommer att vara i framtiden, då får man springa på Regeringsgatan med täta mellanrum för att ha koll. Och att ni som inte bor i storstäderna är gruvligt förfördelade är väl tyvärr ingen nyhet...
Den försämrade hemsidan gör ju inte det hela lättare heller. Jag börjar fundera på om man ska bygga upp en egen databas över vad som finns på SS istället så man kan ha nå'n koll...
Den där databasen finns redan, courtesy of Johan från Drucket:
vininfo.org
Fast den verkar vara ner just nu...
Det där tjutet skulle man ju vilja prova efter att ha druckit alltförmånga körsbärstunga italienare.
"Kan ej beställas till andra butiker"
Men hur ställer sig EU till detta- är det förenligt med Systemets uppdrag att begränsa utbudet för majoriteten av den befolkning som Systemet har i uppdrag att betjäna? Särskilt när allokeringspolitiken är minst sagt svårgenomtränglig, parat med då att bolaget gör allt för att diskriminera den befolkning som inte bor i storstad, och då särskilt de tre storstäderna. Omvänt: Varför ska man inte kunna beställa just denna flaska (ovan)? Är inte Systembolaget en sammanhållen enhet, med samma rutiner och bestämmelser? Är vissa kundgrupper viktigare än andra? Är det Systembolagets roll att fördela olika vin till vad Systemet uppfattar efterfrågas på en viss ort (Problemet är ju att det blir en självuppfyllande profetia - Finns det bara box dricker du bara box) (Ja. Eller Amarone). Eller vatten. Som i mitt fall. Och beställer istället från utlandet under tiden. Länge leve eurokursen.
/MW
Jag känner mycket väl till Bevemyrs http://www.vininfo.org/ men den ger mig fortfarande inte den koll jag vill ha även om den är långt bättre än det SS erbjuder...
Låter trevligt! Jag hade tänkt låta det här vinet ligga ett tag men efter din rapport verkar det onödigt.
Ja systembolaget diskriminerar alltså alla utanför de tre största städerna när det gäller vissa produkter. Var det inte just det Eu anmärkte på när systembolaget fick behålla sitt monopol att just alla skulle ha tillgång till samma varor? Var gör man en anmälan om detta, Eu, regeringen, diskrimineringsombudsmannen?
/ Bolaget suger!!!!!!!!!!
Jag frågade på Regeringsgatan idag om detta "hemliga släpp" och det visade sig att det inte är något regelrätt släpp, det är bara påfyllning av sånt som funnits som tillfälliga nyheter tidigare. Av någon anledning har man bestämt sig för att ta in fler av dessa flaskor och kallar dem "tillfälliga".
Johan, vinet är fortfarande ungt och du kan utan problem låta flasokrna ligga ett tag till. Fast det är gott som det är redan nu också...
Thomas - det där låter tveksamt. Walter Hansels 2006 North Slope Chardonnay har aldrig släppts tidigare, inte heller Paul Hobbs vad jag vet (och jag har rätt bra koll på vad som släppts de senaste sex åren). Luis Patos nolltrea har funnits i BS, men inte på hyllorna vad jag vet. Nja, bättre förklaringar får de allt komma med, eller?
Och visst vore det intressant att höra vad EU skulle säga om ett framförhandlat monopol som exkluderar stora delar av befolkningen.
Thomas - Jag är benägen att hålla med Franko. Jag har ganska bra koll på amerikaner på bolaget och Paul Hobbs har jag inget minne av att jag sett. Hansels Chard North Slope har inte funnits i årgång 2006 tidigare.
Jag blir galen på detta fenomen (ett av otaliga)
Igår mejlade jag till både KKV och systembolagets kundtjänst och det gjorde ju knappast saken bättre...
KKV svarade:
Konkurrensverket har alltsedan Sverige blev medlemmar i EU år 1995 haft ett stående uppdrag att två gånger per år rapportera till Europeiska kommissionen beträffande Systembolagets hantering av alkoholhaltiga drycker. I detta uppdrag ligger bl.a. att bevaka att Systembolaget genom sina inköp inte gynnar inhemska leverantörer i förhållande till utländska företag. Allmänna frågor om kundservice av det slag du tar upp får anses ligga utanför verkets uppdrag och jag föreslår därför att du tar kontakt med Systembolaget eller någon av vinkällarbutikerna.
Detta är väl kanske inte så mycket att säga om mer än att det var tråkigt, vart ska man då vända sig...
Värre blir det; här kommer svaret från bolagets kundtjänst:
Hej,
Tack för ditt mejl.
Skälet till att endast tre butiker får sälja dessa produkter är att det är ett begränsad tillgång helt enkelt.
Vi har valt att lägga dessa butiker i de tre storstäderna.
Dessa varor är ofta känsliga och bör inte transporteras mer än nödvändigt.
Givetvis förstår jag att man kan uppleva detta diskriminerande, men vet inte riktigt hur man skall lösa detta.
Om det nu endast finns ett begränsat antal efter dessa ofta efterfrågade varor.
Jag är ledsen jag inte kan ge dig ett mer positivt svar.
Alternativet är att låta bli sälja dessa produkter överhuvudtaget.
Ska man skratta eller gråta...
Hmm, låter skumt. Vissa viner känner jag dock igen från förr tex Glaetzers Godolphin, och Yalumba The Menzies. Men jag kan sätta en peng på att Noon Eclipse 2008 inte har varit med förut. Sanningen kanske är att de inte vet själva.
Det var lite tomt på hyllorna så de behövde fylla på lite!
Vad är problemet med det?
Det mesta har säkert funnits i BS men då orkar väl inte ni beställa....
/LL
Oroa er inte; det finns ruskigt starka intressen bakom ett avreglerat monopol och de väntar men full juriststyrka på var rimlig chans som dyker upp. Gäller bara hitta en "Harry Franzén" att driva målet...
Det som jag finner mest anmärkningsvärt är hur många gånger SB har för avsikt att skjuta sig själv i foten och ideligen begå misstag av detta slag.
Naturligtvis är det inte förenligt med Romfördragets artikel 36 i min värld, och konkurrensartiklarna i 85-86. Någonstans inbillar jag mig att SB vet detta och blott testar gränser....
MVH
Niklas Jörgensen
Vinkällarbutikerna har länge visat upp tomma hyllor och inköpsavdelningen har i ren panik löst detta genom att samla ihop lite blandade viner från bl.a. BS för att fylla i luckorna. För att man inte ska behöva göra det för ofta spärrar man vinerna till dom tre viktigaste butikerna. Detta har inträffat flera gånger under hösten/vintern... och det lär ske igen. Dessa viner fyller alltså endast en funktion och det är att fylla luckor som uppstår när man köper för små mängder eller säljer för mycket för fort.
Flera importörer erbjuder bolaget att köpa 240, 360, 720 flaskor men inköparna är oftast svårflörtade. Man köper en "försiktig" mängd och sedan hör man av sig inom kort för att be att få köpa lite till. Och ofta finns det inte mer att beställa för då har den sändningen skickats till ett annat land av producenten för att systembolaget var osäker på vad som säljer. I slutändan handlar det ju om att producenten vill att deras flaskor ska synas på butikshyllan och dom bästa krogarna... köper inte systemet så vill ju producenten hellre skicka till ett annat land än att importören ska sitta och dela ut vinerna till bekanta.
Oj, blev långt... men ni jesus vad det finns mycket som man skulle kunna lösa på enklare sätt!
/Anonym
att vissa viner skulle vara känsligare och man vill inte skicka dessa är ju bara skitsnack från systembolagets sida. Varför gör de inte vinerna som säljer slut samma dag de lanseras bara tillgängliga från depån. Då skulle alla ha samma chans vi best och man skulle slippa köande på regeringsgatan
glömde ju skriva att gillar man cabbar så testa Honig, riktig bra
Ja visst är det skitsnack det där med känsligheten, på nåt vis har de ju hamnat i de tre städerna inte fan kan det väl vara frågan om teleportering?
Men jag svarade och bad om ett bättre svar så vi får väl se vad som kommer denna gången.
ME
Känsliga! Ha! Det var det mest skitnödiga argument jag hört på länge! Känslig för VEM? Snarare KÄNSLIGT - för säljaren.
Är det något vin som är känsligt är det väl det som står i pallvis i vartenda systembolag i vilken avkrok som helst (som i Gävle) - Boxar i kvadrat!
/MW
SBs svar är ju faktiskt lite komiskt! Likaså den kommunistiska planekonomin. Vad gäller The Menzies 2004 så har den funnits med i tidigare "Tillfälliga nyheter"; men det var rätt länge sedan; och Noon Eclipse 2008an fanns i BS rätt nyligen. Paul Hobbs har jag däremot inte sett ngnstans. Därmed så verkar väl teorin om Vinkällarbutikernas tomma hyllor vara ganska välgrundad.
Frågan är ju hur Hobbs Cab står sig mot andra Napa Cabs, tex Forman; Shafer; Counterpoint; Tognis Tanbark; Newtons Pussel?
MVH - Vintresserad (Peter)
tycker alla borde skicka ett mail till magdalena.greger@systembolaget.se, systembolagets Vd och fråga varför man diskrimineras om man bor utanför de tre största städerna. Och varför man får som svar att vissa viner är för känsliga att fraktas, fast tex vinet Noon funnits i best sortimentet och skickats till ALLA systembolagsbutiker tidigare, ren lögn alltså. Sen tycker jag att de viner som det är rusning efter och tar slut samma dag, varför inte de bara lev till depån och best måste göras därifrån ist. Då skulle samma regler gälla alla och man skulle slippa köa unanför regeringsgatan.
Sen undrar jag vad Eu säger om att systembolaget dikriminerar folk som bor utanför sve tre största städer eftersom de inte kan best vissa viner.
Jag ska då dra iväg ett mail med dessa fraågor
Vintresserad - jag har inte smakat alla de där vinerna, men i min värld hamna det här vinet ovanför Newton Puzzle, men under Shafer 1,5 och Forman...
Jag ska ta upp denna fråga när jag träffar Magdalena.
Gott vin. Jag håller i stort med dig i beskrivningen. Dock har jag inga problem med syrorna som jag tycker är helt ok. Det vore spännande att få prova andra viner ur Paul Hobbs portfölj, bla skall hans chardonnay från vingården Walker Station i Russian River Valley vara riktigt bra.
Skicka en kommentar