torsdag 4 mars 2010

2007 Clos du Mont-Olivet


Nej, nu är det dags att bestämma sig. Det finns fortfarande en hel del flaskor kvar, men säkert inte länge till och vill man bunkra upp är det läge nu. Enklast är förstås att smaka själv först.

2007 Clos du Mont-Olivet är med i matchen redan efter en kort vända i karaff. Doften är rent explosiv och innehåller i princip allt jag vill ha i en purung Châteauneuf-du-Pape. Här finns slösande, ren, skogsbärslik grenachefrukt med fikon och en extra skvätt kirsch sprinklad på toppen. Fina, blommiga inslag av lavendel och viol ger höjd i doften, och på djupet mullrar mörkare inslag av kött, blod och mineraler. Komplex kryddighet och traditionella drag av sjögräs/noriark ger pluspoäng innan allt avslutas med pinje och alla örter i Vaucluse. En parfymerad, ursprungstypisk och solbelyst doft som är alldeles, alldeles underbar.

Smaken fortsätter i samma explosiva stil med en kaskad av krämig nollsjuefrukt. Visst finns lite ungdomlig kärnighet, men helhetsintrycket är ändå harmoniskt och fullt spelbart redan nu. Syrorna finns där, tillsammans med ett gäng riktigt finmaskiga, nästintill silkiga tanniner som tillsammans bidrar till en len njutningsfull munkänsla. Den långa lakritstonade eftersmaken är nästan salt av all mineralitet, men skall man komma med invändningar är alkoholen aningen för tydlig i eftersmaken i nuläget. Det går säkert ihop med bara lite tid.

Det här är en rent ut sagt svingod, årgångsdopad instegscuvée i traditionell stil. Liknar 2007 Bosquet des Papes en hel del, men känns mer genomluftad och mindre primär i nuläget, mer lämpad för omedelbar njutning. Och frågan är om det inte dessutom är ett snäpp bättre? 235 spänn känns som rena stölden, dags att backa upp lastbilen... (92)

17 kommentarer:

Thomas sa...

Sådärja. Om saldot på SB i Stockholm är mer än 2 (svinn) kl 1800 så äter jag upp min hatt. Jag har oxå tvekat och funderat men nu så måste väl jag oxå prova och då lockar ju även 00an. Provat tdigare årgångar av Mont-Olivet?

Frankofilen sa...

Prova absolut, och se vad du tycker. Men jag hoppas inte vinet tar slut ännu. Dessutom undrar jag om alla 1200 flaskor verkligen passerat butikerna ännu. Det får gärna komma en laddning till, som med Bosquet des Papes där det nu återigen finns ganska gott om flaskor.

Det här var mitt första smakprov av Mont-Olivet, bara läst en massa positivt om producenten tidigare. Nollnollan borde vara helt drickmogen, men rimligen hänga med ett litet tag till. Någon som köpt och smakat?

anders wennerstrand sa...

Tack för en fin genomgång - men jag har inte RÅD har jag ju sagt... Det är inte lätt att kliva av tåget när Vaucluse får till en sådan årgång, och det blir inte lättare av att läsa grenacheporr på den här nivån. Jag stod till och med och höll i en Mont-Olivet häromdagen...

Thomas, husvertikal här för lite bakgrundsläsning.

Frankofilen sa...

Grenacheporr indeed. Jo tack, min plånbok har också märkt att nollsjuorna står som spön i backen i släppen för närvarande. Som tur är kan jag inte köa ;-)

Frankofilen sa...

... och du kan ju vara säker på att få dricka en del nollsjuor i framtiden även om du går på föräldrapengar nu. Vad tusan skall vi annars ta med oss på BYOBs framåt 2013? ;-)

anders wennerstrand sa...

Trösterikt! Die mit Tränen säen, werden mit Freuden ernten...

Vinosapien sa...

som en händelse stod en likadan rackare på bordet hemma hos oss...

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1250

gott som sagt, men smaklökarna börjar att gegga ihop av all sötmogen frukt, kraft och värme.
för min del gäller det att börja ransonera grenache-kickarna en aning.

vi fick en liten tankeställare eftersom vi njöt ett par glas av detta innan vi gick loss på mont-olivet...

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=1249

eftersom våren börjar närma sig gäller det att ställa om från vinter-garderob (grenache etc) till lite lättare och friskare plagg...

Frankofilen sa...

Anders - Luther på kvällskvisten, no?

Vinosapien - skön notering. Kaboom! Visst är det som du skriver, de här yppiga nollsjuorna är ju mer eller mindre stöpta i samma form, åtminstone så här i ungdomen. Men det är väl det som är så härligt med vin? Det finns plats för skirare spätburgunder också, man skall dricka det man känner för.

Vintresserad sa...

Olivets 2007a låter verkligt god, skön läsning när man bunkrat ett par flaskor. Frågan är som sagt om man skall handla fler?
2005an gillade vi mycket, både på provning med Origo i maj 2009, och i januari 2010. 2006an Olivet var också bra i maj 2009, men vi föredrog 2005an ganska klart.
MVH - Vintresserad

Frankofilen sa...

Vintresserad, låter som du måste dra en kork för att få svar på det ;-)

Thomas sa...

Blev ett inköp för mig idag och korken åkte snabbt på en av dem. Då var den bara 12 grader, kall och oluftad och rätt ner i glaset. Det visade sig att det smakprovet var det bästa på hela kvällen. Frukten stod som en eldkvast ur glaset och alkohol och strävhet dämpades av kylan. Bra så och förväntan steg på vad som skulle hända med luft. I de första smakproven fanns oxå otroligt mycket rått kött vilket jag gillar men min fru kallar det bismak och när jag nämner kött/blod fick hon associationer till den periodiserade slemhinneavlossnngen på kvinnor, men se där bromsade jag assosiationsleken och sa drick bara. Allt eftersom vinet tinade och fick luft så blev alkoholen mer framträdande och blodet försvann. Minnet kvarstår från ett vin med bra men lite oren frukt, goda sandiga tanniner men mycket alkohol. Detta är gott men blir bättre med lagring och jag föredrar alltid dessa alkostinna viner runt 15 grader, då är dem väldigt trevliga. 91p för mig. PS. Hatten som jag åt till passade inte till vinet. DS

Frankofilen sa...

Thomas,
visst vinner man på att hålla på serveringstemperaturen. Kul att du gillade det, och som du säger lär det nog bli ännu bättre med lite lagring även om det är tillgängligt nu.

Anonym sa...

Thomas!!!!

Din suka jävel, förlossningar och slemmhinneavlosssningar, vad f.. har det ved vin att göra? Jobbar du in0om pediatriken så låt gå men annars, skriv om detta på din egen jä..a blogg. Har du inte någon så öppna en, din s..ans mupp!!!!!

Frommen sa...

Ah, det finns ju så mycket att investera i nu... Bosquet(som var en av de få som klarade sig i Decanters provning, " A hookers' convention"...) har ju kommit tillbaka och saint cosme finns ju överallt. Skönt med några viner man kan köpa på sig och prova för att sedan ta återköpsbeslut istället för att ta slut 10:05 den 1/3 ...

Frankofilen sa...

Frommen - precis. Inget går upp mot att smaka själv innan man bestämmer sig.

Anonym - din trista ton säger mest om dig. Kan vi inte försöka hålla lite högre nivå i tilltalet?

Anonym sa...

Vi provade Ch Mont-Olivet 2007,2004,2000. Där tyckte vi 07 var trevlig 89p men lite knuten, vann inte på någon lång ( 1 h) luftning, max 30 min. Frukten var inte speciellt explosiv, något mer åt det klassiska/traditionella lågmälda hållet. Besviken blev vi unisont på 2004, tunn, svag doft vattning karaktär 85p. 2000 visade möjligtvis att den kanske har peakat redan hög syra oxidativa inslag, väldigt trevlig doft initialt men avtog ganska snabbt. Generellt besvikelse 87p. jag sparar mina pengar. mvh Mårten Onsdagsklubben

Frankofilen sa...

Kul att höra att någon äntligen ställde upp den där vertikalen! Även om jag kompenserar för att jag verkar ha gillat nollsjuan rätt mycket mer än du så låter det inte som att jag bör ligga sömnlös för att ha passat på nollnollan och nollfyran.

Onsdagsklubben - det låter som ett återkommande arrangemang. Kan man läsa om era provningar någonstans?