söndag 14 mars 2010

2001 Domaine Saint-Benoit Grande Garde


Men så fint det här vinet har blivit med några år på rygg! Förra flaskan som dracks för snart tre år sedan upplevde jag inte alls vara på den här nivån. Och ändå tycks vinet bara nosa på en första drickfas; lite luft krävs för full utdelning och tanninerna är fortfarande rätt prominenta. Grande garde, sans doute.

Druvsammansättningen är knappast ultraortodox med endast 39% Grenache uppbackade av 33% Mourvèdre, 22% Syrah och 6% Cinsault, men när den eleganta, finstämda och komplexa doften stiger ur kupan är det ingen tvekan om att vi hamnat i södra Frankrike. Här finns smått rökiga, charkiga toner tillsammans med slaktbänk och blod som kontrasterar rätt bra mot de lättare, mer parfymerade tonerna av lavendel och sandelträ. Frukten, som känns aningen torkad och multnad med begynnade mognad drar både åt körsbär, jordgubbar och tomatpuré, och så massor av garrigue med tydliga drag av rosmarin och timjan som sitter som hand i handske till kvällens örtkryddade lammfärsbiffar. Undrar om inte vinet sett lite nyare fat också, en välintegrerad ton av bastubänk talar för det. Vidare orientaliska kryddor och mognadstoner av läder och en gnutta unknad från elefantburen, och så lite jord... snälla stoppa mig. Det här är urläckert.

Smaken är slank med för appellationen riktigt höga syror som ger ordentlig fräschhet. Åren på rygg har polymeriserat tanninerna till ett arkeologiskt damm, men dammet bjuder fortfarande på en del motstånd och mår bäst av en matbit. Frukten finns där, men är ganska återhållsam och helhetsintrycket handlar om elegans och finess precis om i doften. Aromerna hänger med fint ut i eftersmaken som klingar kvar en bra stund helt utan alkholförnimmelse. En god châteauneuf i smått burgundisk stil med begynnande mognad som ändå lär hänga med länge till. Riktigt fin utväxling på insatsen, 169 kr i beställningssortimentet hösten 2005. (90-91)

PS. Det är ju inte utan att man blir lite nyfiken på nollfemman som är listad i BS just nu för i stort sett samma pris. Någon som vet om det är den årgången man får vid beställning?

3 kommentarer:

Rhônarna-Andreas sa...

Hej, intressant att läsa, jag råkar ha en flaska kvar som jag har haft funderingar på att öppna. Låter som att jag inte behöver ha allt för bråttom med det.

Gällande årgång så beställde jag 3st flaskor från SB för ca 4månader sedan som alla var i årgång 2003 trots att de uppges vara -05. Testade dock -05 på den stora mässan i Älvsjö förra året och det lovade gott. Kanske dags att ringa Bornicon och fråga vad de säljer nu...

Vintresserad sa...

Jag beställde ngn gång i höstas, och fick då en 2005a. Minns tyvärr inte exakt när... Har fått intrycket att Grand Garde behöver lite tid på rygg.
MVH - Vintresserad (Peter)

Anonym sa...

Det är 2005 nu med...