lördag 27 mars 2010

2003 Poderi Aldo Conterno Il Favot


Ikväll har vi ett misstag i glasen. Aldo Conterno tyckte stekheta 2003 var så problematiskt att han tidigt, stick i stäv med sönernas råd, beslutade sig för att inte producera någon Barolo från årgången. Sagt och gjort, alla ädla vingårdsdruvor hamnade huller om buller i barriquer med sikte på att buteljeras under den enklare etiketten Il Favot, vanligen reserverad för de yngsta druvorna. Någon månad senare stack en av hans söner åt honom ett glas och frågade vad han tyckte.

-Det här är ett riktigt bra vin!

-Tja, Pappa, det är 2003 Il Favot.

Skall man gissa att ett rungande Gaaaah ljöd i den Conternska källaren? Men någon jäkla ordning får det ändå vara, och även om man inte kunde buteljera vinet som en Barolo skulle det åtminstone uppfostras som en. Och hos Aldo Conterno ligger inte Barolo i barriquer, basta. Alltså drog man om vinet till stora slovenska ekliggare, och nu kan vi konsumenter njuta av både en bra historia och en unik Il Favot, vars like nog aldrig kommer att återkomma.

När Anders bjöd på det här vinet blint i början av februari var det ett av kvällens stora utropstecken, ren och skär välbalanserad njutning som flertalet runt bordet sade sig vara beredda att hosta upp både en och två femhundringar för. En snabb koll på den europeiska marknaden visade att man kunde få sin fix för betydligt mindre pengar, 237 kronor inklusive frakt och svenskt skattepåslag. Det är nästan så man känner dåligt samvete för den tyske vinhandlare vars lager vi tömde...

2003 Il Favot är ljust rödbrun med en uppklarning i kanten som börjar dra åt orange. Doften är öppen från början men tilltar i styrka för att slutligen förvandlas till rena orkanen, omöjlig att inte svepas med av. Oj, så läckert! En dignande korg av nypon, smultron, jordgubbar och körsbär fyller näsborrarna, med både rosor och violer på toppen. Flyktiga inslag av målarfärg och lösningsmedel avslöjar ursprunget tillsammans med lite nytjärat rep. Det här är lysande nebbiolo precis som man vill ha den, på allra charmigaste humör. Pepparmint och menthol skänker svalka, och så söt tobak, pinje och en knivsudd vanilj. Efter hand kryper lite mognadstoner fram i form av nyskurna svampar och undervegetation. Sablar, vilken doft - höjd, djup och intensitet. Underbart!

Smaken är slank, elegant och ganska lätt på foten men ändå med smått förvånande intensitet i aromerna. Balansen är fullständigt oantastlig; det finns inte en chans att jag skulle gissa på en nolltrea blint. Här finns friska, apelsinlika syror och en ytterst finmaskig tanninstruktur av rent ädelt slag, långt från de stickiga, klumpiga, värmestressade tanniner man mött på annat håll i denna årgång. Eftersmaken ringer kvar länge, länge med mineralkaraktär, lakrits och torkad frukt. Vinet tycks utvecklas med en väldig fart, men bjuder ikväll på en underbar uppvisning, sannolikt på eller nära toppen av sin förmåga. Förförelse på flaska. (93-94)

14 kommentarer:

Italienska viner sa...

Låter ljuvligt! Man kan verkligen fynda nolltreor, inte ens de riktigt bra producenterna kan ju värja sig mot snabbmognaden men är man bara medveten om det så kan man ju betrakta det som en fördel? Drickfärdiga toppviner till reapris - kan ju inte bli bättre.

/Patrik

Ulrik sa...

När passar det att komma och hämta upp sin stash?

Finare Vinare sa...

Låter precis lika underbart som sist. Och storyn bakom vinet gör ju inte saken sämre...

Patrik, har du utforskat Carlo Merollis nolltre-erbjudande?

Italienska viner sa...

FV - vi har siktat in oss på en låda av vardera Schiavenza Prapò och Perno -03 nästa gång vi passerar Holte. Sist stod där ett par pallar Schiavenza 03:or så vi gissar att de inte tar slut så snart?

/Patrik

Anonym sa...

Hallå hallå. Vi träffades senast på vinnovis avskedsföreställning. Jag är ruskigt sugen på ett sexpack eller två, var kan jag få tag på vinet? De sidorna jag hittar skickar inte till sverige.

Mats

Kayaker sa...

Finns det flaskor över nå'nstans?
Jag blir också sugen på några flaskor...

Frankofilen sa...

Hej igen Mats! Och Kayaker. Vi tömde tyvärr lagret hos www.bordeaux-grand-cru-classe.de (och det var inte större än att det bara blev några flaskor var). Det nog bara att leta på tyvärr, man får ju en del träffar på wine-searcher men hur det är med leverans får man nog fråga säljaren. Lycka till, annars väntar som bekant alltid en ny lysande årgång runt hörnet...

Kayaker sa...

Jag har kollat på wine-searcher men det verkar som om man behöver betala för att få se de bra, och flesta, träffarna.

Niklas Jörgensen sa...

Kayaker; testa söka på tyskarnas motsvarighet wein.cc

http://www.wein.cc/wein/weinsuche.php?q=2003+il+favot

Inte samma pris men fortfarande schysst med tanke på vad som var i glaset!

Finare Vinare sa...

Vi får rätt många träffar via Wine-Searcher.
De här levererar till Sverige:

wein-union.de (€36) och vivinum.com (€40)

Som sagt, ser man bara till vad som är i glaset är priserna fortfarande väldigt rimliga....

Finare Vinare sa...

Ännu en med leverans till Sverige:

terra-vinum.de (€37)

Anonym sa...

Då var ett 12pack beställt. Tack så mycket för hjälpen med info.

Mats

Anonym sa...

Då var ett 12pack beställt. Tack så mycket för hjälpen med info.

Mats

Kayaker sa...

Hmmm... Jag sökte på återförsäljare i Europa. Då får man exakt 4 träffar, samtliga i UK. Om man istället väljer Germany så får man fler träffar och alla dessa ligger i Düskland. Smidigt...
Synd bara att de inte kan kommunicera och är så förbålt dåliga på distansförsäljning där. :-(
Vi väntar fortfarande på en beställning på vin och glas vi gjorde för 3 veckor sedan. Allt skulle finnas på lager. Min rumpa! :-(