måndag 14 juni 2010

2005 Château Lousteauneuf


Fådda flaskor är alltid trevligt. 2005 Château Lousteauneuf öppnar med butterscotch och vanilj men doften får fin höjd redan efter en kort stund i karaff och fatprägeln rättar då snällt in sig i ledet och bjuder på mer klassisk kafferost. Frukten ger mig mörkvioletta associationer med crème de cassis, körsbär och ett knippe snittblommor på toppen. Tobak, nyvattnat trädgårdsland och lite nyklippt mynta trängs också om utrymmet, och ur det tomma glaset anas embryot till en mild stallighet. B to the izz-O, R to the izz-D...

Smaken har en generös fruktighet med årgångskaraktären i ryggen, men ändå med sedvanlig välbalanserad slankhet. Under frukten lurar tanninerna som nog egentligen skulle behöva några års tuktan i en mörk källare även om vinet smakar riktigt bra redan nu till mat. Syrorna är invändningsfria, och eftersmaken har den där läskande karaktären man vill ha med både salmiak och mineralkaraktär. Ungt men gott i en smått modern, fruktdriven skrud som bara saknar lite bredd och längd för att vara alldeles outstanding. Tänk så mycket god och billig Bordeaux det finns. Tack JW för smakprovet! (88+)

PS. Fler som smakat.

2 kommentarer:

Peer sa...

God och billig Bordeaux - That's the anthem get ya damn hands up!

Är det WeinWeber som gäller?

Niklas Jörgensen sa...

Visst är det Wolfgang Weber som erbjuder denna! Han har kanske inte så mycket att erbjuda men det som finns är riktigt, riktigt bra! Beställer du så passa även på att ta med några Cavallotto Dolcetto's (Melera & Scot), Matthias Hager's urläckra 2007 Grüner Veltliner Alte reben och lite Toni Hartl (rosén är strålande, likaså Blaufränkisch).

Lousteauneuf blev lite av höstens och vinterns hus-bdx i vårt hem och jag är glad Frankofilen även gillade!

MVH

Niklas