söndag 13 juni 2010

2009 Château Peyrassol Rosé


Rosépremiär! Peyrassol tar rosé på allvar, precis som man gör i övriga Provence. Här snackar vi handskörd och låga uttag från minst fyrtiofemåriga rankor sprungna ur kalkstensdominerade jordar, följt av försiktig vinifiering enligt vitvinsmetod. Druvsammansättningen är precis som sig bör med 55% Cinsault, 30% Grenache och 15% Mourvèdre.

2009 Château Peyrassol ser urläcker ut med sin klassiska färg någonstans mellan laxrosa och lökskal. Doften är elegant och finstämd, rent av blyg till en början. Här finns lite blodapelsin, jordgubbe och persika men det är långt från fruktbål. Desto mer av ursprungstypiska örter, anis, en blommighet som inkluderar både rosor och lavendel, och så en mineralkaraktär med smått unkna drag, som krabbkött. Mmm, doften får mig att längta efter en fiskgryta med fänkål på en solig uteservering vid Medelhavet...

Smaken är slank och fräsch med viss vitvinskaraktär. Syrorna sitter där de skall, och avslutningen är torr med anis och en matvänlig grapefruktsbitterhet med mineralknorr men utan alkoholsötma. Det här är min sorts rosé. Fast skall man anmärka på något så känns vinet både blaskigt och kort, åtminstone till en början. Efter hand fyller vinet ut sig en del både på bredden och inte minst på längden. Sannolikt mår vinet bra av en liten tid i flaska, och kommer nog att smaka ännu bättre framåt hösten. Inte den absoluta fullträff jag hade hoppats på, men trots allt en god, elegant och klassisk provencerosé. (86-87+)

PS. Vinet finns i beställningssortimentet, Bristly importerar.

Inga kommentarer: