söndag 9 januari 2011

2005 Antonin Guyon Gevrey-Chambertin La Justice


Vi går vidare med en Bourgogne till rådjuret. Guyons 2005 La Justice fick rätt mycket kärlek när den släpptes i september 2007, men av någon anledning har vi inte smakat förrän nu. Det här är goda grejer! Doften bjuder på en ganska mörk, köttig pinotdoft med inslag av vildhallon, körsbär och rödbetor tillsammans med lite småunkna, smått insjöliknande mineraliska drag. Tydlig Gevrey-jordighet och så fina lakritstoner från faten. Lite mentol och tobak fyller på, och nog finns en del mossa och undervegetation som väntar på att komma loss? I munnen får man ett i grunden slankt och syrligt vin, som dock har ganska bra stoppning från den fina årgången. Visst, mitten är kanske inte helt kassaskåpstät (och det är den väl i ärlighetens namn sällan i byviner), men aromerna hänger med fint ut i eftersmaken och klingar kvar en bra stund med mineraler och en liten ton av fatlakrits. De höga syrorna rensar gommen på ett lysande sätt mellan tuggorna av rött rådjur och gräddig kantarellsås. Skön tillgänglighet och drickbarhet redan nu samtidigt som här finns uppsida. En riktigt trevlig flaska som beter sig precis som man önskar att all Bourgogne under trehundra spänn gjorde. (90-91)

3 kommentarer:

Johan sa...

Som av en händelse så drack även vi den igår kväll, och mitt intryck stämmer ganska precis med dina. Jag noterade också att den går att beställa via Systembolaget (75614) för 399 kr, vilket jag inte tycker den riktigt lever upp till.

Frankofilen sa...

Håller med, det är gott men för 399kr blir det ingen påfyllning. Priset kändes rätt när det släpptes första gången...

Puteljen! sa...

Drack det i höstas. Mina intryck stämmer i stort överens med dina. Det jag minns bäst är den häftiga bloddrypande köttigheten och elegansen. Frukten var nog lite tunn som sagt.