söndag 9 januari 2011

N.V. Pierre Péters Blanc de Blancs Brut Cuvée de Réserve


Många som blir bitna av vinlusen tycks redan från start snöa in på prestigecuvéer från champagne så till den milda grad att de i stort sett aldrig kommer vidare från sina Krug, Cristal och Comtes de Champagne. Själv startade jag i andra ändan och anser mig själv vara en typisk rödvinsmänniska - skall jag korka upp en flaska att bara dricka rakt upp och ner för att det är gott blir det i mer än nio fall av tio något rött. Alltså har jag rätt dålig koll på monopolets sortiment av bubbel. Dessutom är det väl få regioner där priset spelar så stor roll som i Champagne? Man får helt enkelt vad man betalar för, och medan knappa två hundringar kan ge ordentligt mineralisk rieslinglycka så skall man gärna upp över femhundringen för att vinet under bubblorna skall vara av riktigt bra kvalitet.

Pierre Péters NV Blanc des Blancs Cuvée de Réserve hör med sina 265 spänn till de billigare champagnerna i ordinarie sortimentet. Doften är ganska enkel men inte alls oäven med unga inslag av gröna och gula äpplen, citrus, jäst och lite nougat. Frisk och fräsch i munnen med höga syror, citrus, antydningar av mineral och en liten aptitretande skalbeska. Stort, nej knappast, men det gör helt klart jobbet som välkomstglas. (88)

PS. När det gäller det här vinet tycks det vara en osedvanligt god idé att köpa magumflaskan som får tre extra år på jästfällningen.

1 kommentar:

konjären sa...

En magnum PP NV som legat till sig ett par, tre år extra hemma i källaren gav extremt bra utdelning på sommarterassen för något år sedan. Vinmannen konstaterade att det borde vara straffbart att göra så bra champagne så billigt... Synd att klaga, tycker jag!