söndag 24 april 2011

2007 Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Napa Valley


Det mest intressanta med goda årgångar är i mitt tycke inte prestationerna hos de absoluta prestigevinerna. Toppviner görs numera i alla årgångar med hjälp av hårt arbete i vingården och stenhård selektion av druvor. Vad som däremot får en stor årgång att sticka ut är den tidvattenvåg av goda förutsättningar som förmår att lyfta inte bara flaggskeppen utan även de små båtarna till nivåer över det normala. Vi fortsätter att kolla in monopolets utbud av nollsjuor från Napa i måttlig prisklass.

Det finns många likheter mellan kvällens vin och den nyligen provade nollsjuan från Louis M Martini. I båda fallen handlar det om storvolymsviner på instegsnivå som fajtas i precis samma viktklass med en prislapp runt $20 på plats (även om Mondavi har dragit ifrån en smula i BS, speciellt sedan Bibendum höjde priset den förste april). Båda producenterna har en lång historia som pionjärer i dalen och startade som familjeföretag, men har på senare år köpts av jättar som Gallo respektive Constellation Brands. Eventuella farhågor kring sjunkande kvalitet efter övertagandena tycks dock ha kommit på skam, åtminstone om man skall tro Parker och Tanzer som på var sitt håll givit kvällens vin en klart välvillig notering åtföljd av 90 poäng.

Precis som väntat mår Mondavis 2007 Napa Valley Cabernet Sauvignon bra av en ordentlig vända i karaffen, där luftningen plockar fram ett par extra nyanser i den täta och maffiga doften. Frukten är rejält mogen och druvtypisk med aningen likörtonade inslag av crème de cassis, körsbär och plommon, och så en massa tobak, ceder och såväl paprika som svartvinbärsblad. Faten fyller i med kaffe, choklad och milda curryliknande kryddor, men här finns också en distinkt jordton. Skall man jämföra med Louis Martinis nollsjua är det ingen tvekan om varifrån något av vinerna kommer, men möjligen är Mondavis tolkning skruvad ett snäpp mer mot Europa även om här finns kalifornisk sötfrukt så det räcker (och sannolikt också så det blir över om man har svårt för sådana här viner).
I munnen får man ett fylligt vin med gott om både frukt och värme, där ändå syrorna lyckas göra sig hörda genom fruktmattan och där de nafsande tanninerna ger en skön ryggrad. Skapligt lång, varm eftersmak med fatkryddor och lite vaniljkola. Kanske en smula monolitiskt, men tvivelsutan riktigt gott. Smått imponerande att kunna producera stora mängder av sådan här kvalitet. (89-90)

PS. Druvmaterialet kommer till 38% från den berömda To Kalon Vineyard, 5% från andra vingårdar i Oakville, 29% från Stags Leap District, 26% från andra vingårdar i Napa Valley och 2% från utvalda lägen i Sonoma County. Vinet finns i beställningssortimentet.

PPS. Nollfemman provades här. Jag ser så här i efterhand att jordtonen, kryddorna och tanninryggraden tycks gå igen i de olika årgångarna...

4 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej Franko, bra genomgång av Napa/Cali 2007 Cab. Har du även tänkt prova Avalon och Clos du Val? Vore intressant att läsa! Låter ju just nu som att Mondavis version är den som vi (som lutar mot Bdx-cab) bör prova i första omgången. Vi drack Avalons 07a på rest. Djuret i höstas och upplevde den som bra, men ändå inget som fick beställningsklockorna att ringa... MVH - Vintresserad

Frankofilen sa...

Det är synd att kalla det för någon planerad genomgång, snarare mer en slump att det blev Martini och Mondavi med kort mellanrum. Men nog lär det dyka det upp fler nollsjuor vad det lider...

Jag provade 2005 Avalon Napa mot 2005 Mondavi för några år sedan, och tyckte då att Avalon var långt efter och klart enklare. Men det är förstås ett billigare vin också med en prislapp på $12. Divine har slut på nollåttan i BS för 229 spänn, kan inte säga att jag är så lockad av beställning...

Anonym sa...

Hej Frankofil!

Har också prövat Mondavis 07 och tycker den är riktigt läcker, gillar även Chateau Smiths 07, prövat den?

Sedan håller jag med dig om Avalon, känns för lätt, eller för högt prissatt. Man mörker direkt att det är billigare vin. Ofta tycker jag att Divine saftar på förmycket när de lägger på sina påslag.


Har testat Clos val som kritikerna hyllar men jag tycker den smakar för mycket syntetisk vanilj.

Har du prövat några andra goda napa cabbar som går ännu att få tag i. Gillar ofta de viner du gillar så vore kul med lite tips, god napa cab håller jag högt.

/Mvh Johan

Frankofilen sa...

Sorry Johan, jag har inte provat så mycket av det som finns på hyllorna nu; undantaget är väl Formans nollsjua som (som vanligt ;-)) finns kvar i Malmö och Göteborg. Det har mest blivit Danmarksinköp på senaste tiden från Bergman och KKWine. Vi får väl se vad som dyker upp i sortimmentet under hösten.

Ha det gott.