fredag 17 juni 2011

2006 Elio Grasso Barolo Ginestra Casa Maté


Barnarov! Men vilket barnarov sedan. Ja, jag vet att det här vinet är alldeles för ungt, men Grassos 2006 Ginestra är så öppen direkt ur flaska med så fina, rena aromer att det är stor njutning att bara korka upp och dricka. Doften är rent förtrollande med en rejäl urblåsning av menthol följd av violer och grusmineraler med järnfilsspån. Den rödmörka körsbärs- och plommontonade frukten är kristallklar, och så en ursnygg, arkitektritad fatbehandling med lakrits, bakkryddor, nötter och tobak. Aromerna går i och ur varandra och vinet tycks sluta och öppna sig lite omvartannat under timmarna vi följer det. Det kan säkert tänkas stänga ned sig ordentligt inom kort, men Madonna, vilken doft just nu...

Smaken bjuder på en hel del Monfortekraft med massor av lakrits, och självklart lite ungdomlig kärvhet och en matta av mogna, finkalibriga tanniner men det bestående intrycket är ändå renheten och elegansen i den högklassiga men något oförlösta munkänslan. Oantastliga syror och en lång, strukturerad, slingrande eftersmak som greppar tag ordentligt.

Wow, Grasso levererar en riktig uppvisning i purung Barolo med den här nollsexan som känns ännu bättre än den utmärkta nollfyra vi drack i vintras. (94+) just nu, säkert ett par pinnar till om 5-10 år.

PS. Släpptes i maj, flaskor kvar. Känns det inte som att vinerna finns längre tid på hyllorna hos monopolet nuförtiden?

5 kommentarer:

P sa...

Just Barolo ligger kvar oförskämt länge, av någon anledning. Priserna är höga, men inte löjliga om man bortser från Gaja och nån till. Hmmm, man kanske borde handla några flaskor?

Mina Vinare sa...

Hej Franko!

Jag fick det här vinet helblint för en vecka sedan och tro det eller ej men jag blev helt såld. Ett ruskigt bra vin. Trotts stöddiga tanniner så känns vinet faktiskt riktigt drickbart redan nu. Även om jag ibland är lite avog gentemot Piemonte så blir även jag fundersam till varför ett vin som detta inte säljer slut.

Ha det fint!

/ Johan

Finare Vinare sa...

Kul att läsa, vi har också lagt undan flaskor efter smakprovet i början av maj. Just renheten är ju fantastisk, och att faten inte skymmer frukten det minsta.

Anledningarna till att dyrare släppviner står kvar längre kan man fundera över. Det skulle kunna bero på konjunktur, men det är mindre sannolikt.
En mer trolig anledning är att möjligheterna att handla på den europeiska marknaden har blivit bättre sedan åren när utsläppsrallyt grasserade som värst. De specialintresserade har lärt sig hur man får tag på vinerna på nätet. Priserna är bättre där och tillgängligheten likaså.

Ett exempel: Massolinos 2004 Vigna Rionda som orsakade visst köande på SB - och omedelbart sålde slut - finns fortfarande att beställa från kontinenten för en hundring mindre.

I fallet Elio Grasso är läget lustigt nog det omvända: vinerna finns kvar på SBs hyllor trots att priset där är konkurrenskraftigt (tyskarna tar ca €52). Bara att shoppa loss alltså...

Frankofilen sa...

Eller så är det helt enkelt så att nebbiolo inte lockar svenska vinkonsumenter lika mycket som en del annat. Hur som helst klagar jag inte över att kunna plocka upp sådana här flaskor även några månader efter släpp.

MV- kors i taket! ;-)
Kul att vinet smakade hur som helst. Ja, visst finns det någon sorts högklassig tillgänglighet redan nu trots att vinet är så ungt, och doften är ju sagolik i mitt tycke.

Ulrik sa...

Jag tror du har rätt FV. Det är en liten klick som tidigare orkade köa och se till att få tag i några av ett fåtal flaskor. Denna lilla mängd människor har tröttnat på att köa, och köper på andra ställen.

Jag tycker fortfarande man kan se en rejäl rusning på de viner där SB har ett ovanligt lågt pris - det händer. Majoriteten kan man få tag i Europa för samma eller läger pris - utan att behöva ta ledigt från jobbet.

Om man inte bor i Singapore - då har man inte så många val. :-)

PS. Jag har några Grasso liggande, köpte från Töpfler. Samma pris. Ser fram emot att prova.