söndag 26 juni 2011

2008 Noon Eclipse


Efter att Australien levererat flera goda drickupplevelser senaste dryga halvåret hade jag rätt höga förväntningar på Noons 2008 Eclipse, men det här funkar inte för mig. Problemen börjar redan i doften som visserligen är stor och öppen, men som i mitt tycke har för mycket godispåse över sig med romrussin, chokladdoppade körsbär, kolasnören, bittermandel och mintchoko med lite volatila övertoner. Nästan så man får lite italienska modernistvibbar, av någon anledning tänker jag på Pio Cesares Fides. Fast kryddorna är snygga, och både tobaken, myntan och eucalyptusen sitter på rätt ställe. Frukten rör sig mellan körsbär, svarta vinbär och plommon och ger ett moget, senskördat intryck.

Men det största problemet är smaken, eller rättare sagt den skyhöga fruktsötman. Avslutningen känns tung och kladdig utan lyft, och när de visserligen hyfsat maskerade 15,5 procenten ändå slår igenom en smula landar helhetskänslan i någon sorts portlik glöggupplevelse. Det funkar inte alls till maten, och trots viss revansch på egen hand efteråt känns vinet obalanserat och jobbigt att dricka. Då spelar det liksom ingen roll att syrorna är ok men lite citronspetsiga, eller att eftersmaken klibbar kvar en skaplig stund.

Äsch, vad trist. Noon får gärna fler chanser i andra årgångar, men jag är glad att jag bara köpte en flaska av den här. Kanske rättar det hela till sig med några år på rygg, den som lagrar får gärna återkomma med rapport. Vi ser istället fram mot andra flaskor. Nu blir det spanskt i glasen ett tag...

4 kommentarer:

Anonym sa...

gillar inte heller o8an. Tror Drew ändrade om med olika druvor sedan 2006. Tycker att vinet blivit som du beskriver förmycket kladdig sötma. Slutade köpa hans Noon med årgång 2006. Kommer du över en flaska 06 så prova igen, vinerna är värdigt olika. Vet inte riktigt vad han ändrade men till det sämre helt klart.

/J

Winepunker sa...

Som gammal OZ-lover måste jag säga att jag var mycket besviken på 2008, 2007 är ingen höjdare heller (samma kladdiga ton och grovt alkobitter på 16,5%). 2005 är strålande dock, härligt parfymerad med söta röda bär ren definerad smak, renhet och klass. 2002 är dock det riktigt stora vinet, en makalös bedrift och den bästa Eclipse jag provat (på den tiden var det bra Grenache & Syrah, 80/20, numera är det iblandat Cabernet Sauvignon & Graciano dessutom, fan vet varför, den vinner inte på det i alla fall).

Mina Vinare sa...

Franko, jag varnade ju dig!

Inte ens jag som annars älskar Noon är speciellt imponerad när det kommer till det här vinet. Det känns sockersött och det är sällan kul i ett vin som inte är tänkt att vara sött – ibland inte ens då.

Tyvärr är inte 2008 Eclipse i mina ögon representativt för Noon och även om Drew själv skriver hyfsat positivt om resultatet så förstår man att 2008 var en svår årgång. Det framgår med all tydlighet på hemsidan att skörden gick helt fel då temperaturen stack upp emot (och ibland över) 35 grader och att skörden var över på två veckor. Inte bara Drew Noon anser 2008 problematisk utan ganska många andra producenter upplevde årgången som enormt svår. Läs vad Torbreck’s David Powell skriver om 2008 så anar man att det inte var helt lätt.

Tror att årgången är problemet med 2008 Eclipse och inte druvsammansättningen. Att Cabernet Sauvignon inkluderades beror nog mest på att man inte gjorde någon Reserv utan istället blandade de druvorna i Eclipse. Fast det är nog inte heller avgörande - enligt Drews egna uppgifter var det 2008 endast 38% Grenache och hela 50% Shiraz och kanske gör detta att man upplever vinet annorlunda gentemot tidigare årgångar som normalt bestått av blandningen ca: 2/3 Grenache och 1/3 Shiraz (lustigt nog så ingick det även 6% CS i årgång 2005, som är min egen favorit).

/ Johan

Anonym sa...

2007:an, som jag drack för nån vecka sen, har gått in i en annan fas nu. Fruktsötman har klingat av, liksom de bråkiga tanninerna. Alkoholen är inte påträngande om vinet serveras runt 18 grader. Jag sticker ut hakan och påstår att om 5 år är detta en absolut höjdare.

Annars är 2006:an min favvis bland de senare årgångarna. Bättre än 2005 i mitt tycke.