onsdag 22 juni 2011

2010 Château Sainte Marguerite Rosé


Det är samma sak varje år; det spelar ingen roll om semestern börjar tidigt eller sent. Sista arbetsveckan är en plåga och man orkar precis kravla sig över mållinjen. Laga mat känns som ett oöverstigligt hinder just nu, möjligen pallar vi att skära lite grönsaker, koka några ägg och öppna några burkar tonfisk och sardeller. Nämen se där, en Salade Niçoise. När så det svenska midsommarvädret behagar spricka upp för en stund och bjuda på några solstrålar på balkongen känns tillvaron ganska behaglig. Vi passar på att kolla in en representant ur årets skörd av monopolrosé innan det börjar regna igen...

2010 Château Sainte Marguerite har en stilig lökskalstonad färg. Doften är knappast komplex, men bjuder på en rätt skön sniff i solen med fin provençalsk ursprungskänsla där hallon, körsbär och jordgubbar trängs med anis, en örtkvist och antydningar av skaldjursunkna mineraler. Efter en stund frigör sig lite lavendeltoner. Smaken kombinerar ung bärighet med en liten matvänlig bitterhet i en ganska välbalanserad munkänsla med bra syror och en alkohol som håller sig på mattan. Det här är en rosé som sannolikt inte tar skada av att ligga till sig något år; det finns en liten ungdomlig ton av grenachekola i svansen som gärna får sjunka in en smula. Fast det är gott redan nu på ett okomplicerat sätt. Vi blundar i solljuset och drömmer om lediga dagar vid Medelhavet. Inte lång tid kvar nu... (86-87)

PS. 30% mourvèdre, 25% grenache, 25% cinsault och 20% syrah. Framställt med vitvinsmetoden. Agriculture biologique. 149 spänn.

4 kommentarer:

Ulrik sa...

Glöm inte att det nu går mot mörkare tider.

Hälsningar från Singapore

;-)

Frankofilen sa...

Mrutt...

Skäggiga damen sa...

Det blev en 2007 Gigondas Prestige des Hautes Garrigues ikväll till grillad entrecote och kantarellrisotto. Skyhöga förväntningar är ju aldrig till fördel. Tycker det påminner lite om Les Launes fast bättre. Kanske överdrivet mycket alkohol. Lite liggsår så kan det här bli bra på sikt. Det kommer ju inte förlora på lagring...

Frankofilen sa...

Skyhöga förväntningar kan vara besvärliga, även om jag tyckte det här vinet levde upp till dem. Men lagring är nog knappast av ondo, nej.