onsdag 31 oktober 2012

2005 Copertino Rosso


På min arbetsplats är det inte många som känner till mitt liv som anonym garderobstyckare på nätet. Däremot börjar det bli väl känt att vin är min stora passion. Och när ämnet kommer på tal infinner sig också ofta följdfrågan om jag inte kan rekommendera något riktigt gott vin, helst något som kan köpas samma dag. Och just det, det skall helst inte kosta mer än max en hundralapp.

Vad brukar ni svara på den frågan, kära vinidioter där ute? Sanningen är ju att jag nuförtiden så gott som aldrig köper några viner ur ordinarie sortimentet runt hundralappen, och att jag därför har rätt dålig koll på vad som finns på hyllorna. Jag brukar ursäkta mig med att jag är rätt nördig i mitt intresse och mest handlar utomlands, eller viner i högre prisklasser främst från tillfälliga släpp. Ibland blir det allmänna diskussioner om monopolets sortiment, eller att man får vad man betalar för. Det är sällan någon blir provocerad eller snackar om vinsnobberi, de flesta brukar köpa liknelser som att riktigt musikintresserade personer sällan lyssnar på Smurfhits, eller att litteraturvänner oftast har tagit sig bortom Harlequin-pocketböcker. Men den där frågan brukar hänga kvar. Ett gott vin, som finns på systembolaget. För max hundra spänn. (Senast drog jag till med Guigals Côte du Rhône).

Ikväll äter vi middag hos farmor och farfar och i glasen landar (öppet) ett vackert vin, helt transparent i inbjudande rubinröd färg. Doften bjuder på en del läckra mognadstoner med läder, och så lakrits, körsbär och lite torkade frukter. Visst kan man önska sig en hel del när det kommer till djup, koncentration och längd, men syrorna sitter där de skall och det är gott och klunkbart på ett väldigt italienskt vis.

Nästa gång skall jag svara Copertino, och då har mina kollegor dessutom trettioen spänn över på den där hundralappen att lägga på nästa vinupplevelse.

21 kommentarer:

castor fiber sa...

Nämnda Guigals CdR alternativt Fontanafreddas Langhe Nebbiolo för 99:-.
Ibland även Mezzacorona Lagren från Trentino för svindlande 67:-.
Copertino låter som ett bra tillskott i denna lista!

Kayaker sa...

Jag brukar alltid fråga vad de ska ha vinet till. Sedan så rekommenderar jag nog oftast någon ur den lilla skaran hyfsat pålitliga vinerna som brukar finnas.
Det är väl när man skulle vilja rekommendera en bra vit Bourgogne eller en Pinot noir det blir riktigt svårt. Den här är dock förvånansvärt drickbar och intressant.

stekarn sa...

Mcmanis petite sirah och Mas Louise är två riktigt bra under 100kr

Ingvar Johansson sa...

Numera hänvisar jag alla till andra sidan sundet.

Finare Vinare sa...

Från höften skulle vi nog också svara Guigal CdR eller Mas Louise - satt som gjutet till bouef bourgignon - men Copertino har levererat bra i många årgångar. Den där rustikt mogna stilen blir alltmer ovanlig och känns intressant även för en vinnörd.

Stekarn - McManis tyckte vi var ganska odrickbar.

Carlo Merolli är givetvis livsfarlig i det här prisspannet.

Winepunker sa...

Vill man inte slanta lite mer blir min rekommendation alltid en bättre öl istället, det ger oftast mer upplevelse.
Envisas de blir det Guilgals CdR, makalöst bra för pengarna.

Korkdragaren sa...

Några viner jag kan tänka mig att rekommendera, 65-100 kr.

Château Prat-Majou-Gay Vieilles Vignes (nr 5318), 74 kr.
Vedré (nr 2126), 99 kr.
Cautivo Reserva (nr 5357), 89 kr.
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva (nr 12697), 99 kr.
A Mano Primitivo (nr 2308), 79 kr.
Puteus Riserva (nr 7582), 87 kr.
Vila Santa Reserva (nr 12507), 99 kr.
Le Grand Terroir (nr 90072), 99 kr.
Red Diamond Shiraz (nr 6486), 99 kr

Italienska viner sa...

Är 2005 verkligen den aktuella årgången? Är det producenten som ligger så länge på grejerna innan release?

/Patrik

E och F sa...

Copertino bytte nyss till 2005, 2004 var tidigare årgången och uppenbarligen trycker de på vinerna länge (får de betalt för lagerkostnader??). För en student som mig har Copertino Rosso alltid varit ett stabilt vardags-tjut och kommer förmodligen alltid att vara det, men annars är jag svag för bra öl och som Punkarn säger finns det mycket mer att hämta där för 99kr

@FV & Stekarn' - drack mcManis petite sirah igår, gissade 49kr zinfandel. ja i min bok är det inget bra betyg.


Erik

Italienska viner sa...

Erik - 69:- ut för ett vin som producenten legat på i 7 år. Antingen jobbar Cantina Sociale Copertino eller Barbro Guaccero i det närmaste ideellt, för SB gör det inte... Måste i alla händelser provas.

/Patrik

Lessrof sa...

Jag rekommenderade just Copertino i en sådan situation. Som feedback fick jag att det var odrickbart och man öppnade en ny flaska för säkerhets skull, men uppfattade även det som "defekt"...Alla gillar inte mognad insåg jag.
Efter det blir det förutom Guigal CdR, mer vinskribent-tips med fat & frukt typ Serrata Belguardo, Allegrini och Vila Santa.

Anonym sa...

Jag brukar alltid rekommendera Porcupine Syrah nya världen men med lite karaktär brukar alltid uppskatas.

//K

Jörgen Andersson sa...

Drack en Parallelle 45 2009 för några dar sen som slank ner som bara den. 99 kr. Och så var det en californisk cs, ny i sortimentet, med en ritad träklädd stationwagon på etiketten för 79 kr. Coast ridge cellars. Ändå lite karaktär, fast fruktig förstås

Micael J sa...

Allegrini Valpolicella Superiore (nr 6010) tycks gå hem hos alla jag rekommenderat den för. Om man är på humör så är det inte ett dumt vin för under 100-lappen. Dessutom verkar italien vara väldigt inne bland medelsvensson just nu (och har varit ett tag?).

McManis Petite Sirah lär jag dock aldrig dricka (eller rekommendera) igen :)

Frankofilen sa...

Kul med era förslag och erfarenheter! Guigal tycks vara ett bergsäkert kort...

Mr X sa...

Det svåra med Guigal är bara uttalet :)

Finare Vinare sa...

Äsch, plättlätt! Säg bara Kåt dy Rån.

bf sa...

Salice Salentino Riserva (nr 7570) tyckte jag var bra med lite rusticitet för bara 69.

Om man ska ha ett vitt till såsen som samtidigt går att ta ett glas av då?

Anonym sa...

Jag dricker gärna Louis M. Martini Sonoma Cabernet för 99 kr

//Robert

Anonym sa...

Guigals CdR har jag rekommenderat så länge jag kan minnas, ett perfekt val! De viner man är seriöst intresserad av kan man bara diskutera med sina nördkompisar

Anonym sa...

Jag tycker som du! Copertino rosso får betraktas som Guds gåva till de som av princip inte lägger mer än 70 spänn på ett tjut. Tänk om något av alla BiB viner kunde ha i närheten av så mycket karaktär som Copertino rosso har...