lördag 13 oktober 2012

2005 Forman Cabernet Sauvignon


Man måste bara älska Ric Formans grejer. Hans 2005 Napa Valley Cabernet Sauvignon är alldeles ljuvlig i en klassisk stil som borde få folk att göra vågen på båda sidor om Atlanten. Av förra smakprovets småskumma gröngräsiga och vinbärsbladiga inslag finns inget kvar. Bara tät köttig frukt med cassis och jordgubbar, sköna kryddiga fattoner, jordiga mineraler och stiliga topptoner av violer och menthol.

I munnen sträcker den mogna frukten vällustigt ut sig på en bädd av klockrena, friska syror och skönt nafsande finkorniga tanniner. Massvis med salmiak och mineraler i svansen. Härlig intensitet här, helt utan tröttande tyngd samtidigt som det finns en generositet som gör att man knappast skulle hamna i Bordeaux om man gissade blint. Det här har lämnat den primära, blåvioletta fasen bakom sig och dricks riktigt bra redan nu, även om vinet rimligen har massor att ge även om tio, femton år. Klassisk Napa. (93-94)

3 kommentarer:

castor fiber sa...

De där anteckningarna om Napa cabs får mig alltid att bli sugen, det slår aldrig fel. Låter ljuvlig. Ridge och Dunn nere i källaren ligger ikväll pyrt till!

Frankofilen sa...

Hehe, kul. Vad blev det?

castor fiber sa...

Gryta, förkylning och mineralvatten. Minst sagt dystert!