fredag 11 januari 2013

2009 Walter Hansel PN The North Slope


Historien om bilhandlaren Stephen Hansel och hans hantverksmässiga viner har vi gått igenom förut. Låt oss istället fokusera på den nya årgången av The North Slope som nyligen lades upp i beställningssortimentet.

Det här är rätt mörka och köttiga grejer, med massor av körsbär, ja rent av lite cola tillsammans med mynta, lakrits, tobak och blodapelsin. Precis som hos syskonet Cuvée Alyce i somras känns frukten ovanligt maffig och mörk för att vara Hansel, och det finns lite tyngd och värme i såväl doft som smak. Dock inte så att det blir obalanserat - här finns varken överdriven fruktsötma eller eldighet, och apelsinsyrorna stagar upp på ett fint sätt. Men har man Bourgogne som måttstock för hur all pinot noir måste vara skall man nog inte välja det här vinet som första avstickare till Kalifornien. Snarare är det här något att plocka fram när man är sugen på steak and pinot...

Jag tycker det här är klart gott på ett ganska okomplicerat sätt, och K som är en cabernet girl gjorde tummen upp blint redan före maten. Det blir lite påfyllning. Inget att grubbla så mycket över, skönt att bara dricka med och utan mat och det lär bara bli bättre med något år på rygg. Men Hansel brukar träffa med lite mer kärlek än just den här årgången.

6 kommentarer:

Rara droppar sa...

Låter på din beskrivning som att 2009 inte riktigt får en plats i min källare.

Har du testat den vita i släppet?

//P

Frankofilen sa...

Nej, bara den här och 2009 PN Alyce.

Anonym sa...

Och hur var Alycen?

Frankofilen sa...

Finns en länk i posten...

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Cuvée Alyce är alltid firmans fylligaste och mest frukttäta vin, och gillar man fruktsötma, kropp och intensitet är det ett vin att njuta av ungt, som något moget.

Jag själv anser att vinerna från Hansel, som jag rekommenderade VinUnic att börja arbeta med, är som allra läckrast cirka 5 år efter skörd. Alltså bör man ge sig på 2007 nu.
När det kommer till Cuvée Alyce, som görs av klon Dijon 115 från en lott med tyngre lerjord och därför är både djupare, fylligare och större i alla avseenden, bör man vänta i cirka 10 år, eller mer.
Just nu dricker jag 2002 och 2003, och de är fortfarande unga och täta!

Walter Hansel är och förblir en favorit i Russian River Valley - tillsammans med ett antal andra fina firmor här.

Frankofilen sa...

Hej Michel!
2007 North Slope dracks senast i april, och visst är den i en härlig fas just nu. Men både den och 2006 upplevde jag som lite mer rödfruktiga pch eleganta redan så här unga. Har du provat 2010 ännu?