fredag 18 januari 2013

2010 Hocus Pocus Syrah


Tycker man småskalighet är eftersträvansvärt är kanske kvällens vin något att kolla upp? Det gjordes bara 225 lådor av 2010 Hocus Pocus Syrah, och det är förstås bara att applådera importören Vinopia som fått hit några flaskor till lilla Sverige.

Fast mest intressant är förstås flaskans innehåll. Vad har vi här egentligen? Jo, 100% oavstjälkad syrah från en blandning av svalare och varmare lägen i Santa Rita Hills respektive Santa Ynez Valley. Vingårdarna är antingen biodynamiska eller sustainable, och vinet uppfostras i använda fat innan det buteljeras utan klarning eller filtrering. Bakom hela apparaten står det äkta paret Peter Hunken (Stolpman Vineyards, Piedrasassi) och Amy Christine (som fortfarande har kvar sitt day job som sommelier i Los Angeles).

I glasen landar ett blårött vin som mår bra av lite luft för att sparka av sig de värsta ungdomssynderna. Efter hand tonar en mycket druvtypisk, köttig syrahdoft fram med hallon och blåbär i spetsen. Vidare lakrits, lite örter, svarta oliver och en kryddighet som säkert kommer från såväl stjälkar som fat. Smaken bjuder på ganska höga syror samtidigt som det finns lite anistonad värme i eftersmaken. Det känns generöst och väldigt mycket Santa Barbara. Vinet är kanske en smula åt det enklare hållet, men det sitter ihop fint och blir bara bättre och bättre med fortsatt luftning. Vi dricker det till hemlagade hamburgare, men till det fungerar som bekant så gott som alla viner... (89)

PS. Ligger i BS för 261 spänn.

2 kommentarer:

Bo d'Åre sa...

Funkar detta i en Syrah/Shiraz horisontal över världen vid ett munskänksårsmöte?

Frankofilen sa...

Funkar utmärkt om man vill man ha en representant från Central Coast. Ett annat alternativ i samma prisklass är Melville Syrah Verna's som också ligger i BS.