torsdag 27 juni 2013

2009 Edi Kante Sauvignon


Dags för vidgade vyer! Friulien är en så gott som vit fläck på vinkartan för mig. Men spenderar man lite tid i vinbloggosfären går det inte att undvika att frestas av Billigt Vins tålmodiga missionerande för regionen och dess viner. Klart man blir nyfiken och vill smaka. För bakgrund är det enklast att ta rygg på Ingvar och Jörgen här.

2009 Edi Kante Sauvignon är rejält blyg till en början och upplevs som stenhårt knuten. Här behövs lite tid för att vinet skall få morna sig. Fast även när det vaknat handlar det om ganska finstämda saker. Jag trodde man skulle få lite mer av typisk druvkaraktär och grönhet, men blint hade jag aldrig gissat sauvignon blanc. Snarare rätt elegant chardonnay, och precis som med en Bourgogne är det i kupor vinet verkligen kommer till sin rätt. Här får man friska citrustoner, gulfrukt, en liten örtkvist, ytterst försiktiga fattoner och massor av rökig mineralkaraktär. En fin sniff som väcker intresse och inte visar allt på en gång.

Smaken kommer med tydlig mineralkaraktär, fina syror och en rätt generös frukt. Här finns mer kraft än doften antyder. Och det är väl egentligen enda invändningen - slutklangen känns en smula baktung med en anistonad alkoholvärme. Återigen kommer räddningen med luftning då toner av citrus och grönt äpple får överhanden och det hela rättar till sig en smula.

Allt som allt ett gott och rätt elegant vin. Ett uppenbart skickligt hantverk där Carsos röda jordmån skiner igenom. Det här var enda flaskan, inköpt av ren nyfikenhet från Atomwine (169 DKK). Får nog bli lite mer Friulien i framtiden.

1 kommentar:

Ingvar Johansson sa...

Första gången jag var hos Kante fick jag de nya vinerna kalla o nyöppnade. Det var inte helt enkelt att hitta några större skillnader mellan chardonnay, vitovska o sauvignon. De unga vinerna behöver rejält med luft för att komma till sin rätt. Åker till Carso om en vecka med(åter) besök inbokat hos bl a Kante.