söndag 30 juni 2013

2010 Château Montelena Cabernet Sauvignon


Vi har en riktig Napa-klassiker i glasen ikväll. Château Montelenas chardonnay var en av de kalifornier som spöade uppblåsta fransmän i den där legendariska provningen i Paris 1976. Kul att se att Teriffic Wines har börjat ta in vinerna till Sverige. Kvällens vin är en blandning från olika vingårdar i Calistoga i dalens norra ände, och skall inte förväxlas med Montelenas klassiska Cabernet Sauvignon Estate. Det här skall snarare ses som ett andravin, där man söker lite mjukare struktur och tidigare tillgänglighet. 91% cabernet sauvignon, 7% Merlot och 2% cabernet franc.

2010 Château Montelena CS Napa Valley öppnar med svartvinbärssaft och röda äpplen tillsammans med grön paprika och tobak. Fruktmognaden känns ganska återhållen i en lite gammeldags stil. Faten sitter redan ihop fint med helheten, och efter en tids luftning lyfter sig lite nyklippta örter och mint från glaset. Inte jättemärkvärdiga grejer, men det här är förstås fruktansvärt ungt.

I munnen bra syror och förvånansvärt välkammade, tillgängliga tanniner. Lite ungdomlig malolaktisk smörkola dröjer sig fortfarande kvar, men annars handlar det mest om samma saftiga svartvinbärsfrukt som i doften. Inte några mineraler att tala om, och eftersmaken är tyvärr lite åt det korta hållet, men samtidigt rätt välproportionerad utan hetta.

Jag hade i ärlighetens namn högre förväntningar på det här. Och då infinner sig som vanligt frågan om man skall skriva något eller inte. Nej, jag har inte erfarenhet av tjugo mogna årgångar av detta vin, men jag är återfallsförbrytare när det gäller att korka upp ung Napa. Just nu är vinet väldigt enkelspårigt och inte så jättekul med all svartvinbärssaft, men jag förstår också att det är vanvettigt ungt. Det lär plocka upp mer komplexitet med lite tid, och redan nu blir det pluspoäng för en lite gammeldags återhållen munkänsla. Sannolikt ett klart bättre vin om några år. Till syvende och sist är det dock den egna plånboken som styr.  För egen del lägger jag ned någon flaska men avstår från att beställa fler.

PS. Det svenska priset är för övrigt ruskigt bra i sammanhanget. I BS kan man också hitta Montelenas chardonnay och deras CS Estate.

3 kommentarer:

Håkan sa...

Jag har heller inte 20 årgångars erfarenhet av Ch Montelena men några 80-talsårgångar av Estate har varit fantastiska, hur känns den om du jämför med Bx10?

Frankofilen sa...

Kan väl åtminstone jämföra med 2010 Poujeaux. Gemensamt är de höga syrorna och den rätt koncentrerade frukten. Poujeaux har mycket mer tydlig ek, men känns snäppet bättre i min mun.

Men det här blir säkert ett annat vin med mer tid, det är ruskigt ungt. Fast vill man verkligen uppleva Montelena är det nog Estate som gäller.

Ruso sa...

Vad kul att Montelena kommit till Sverige. Vi hade en 20+ provning i höstas. Ch Margaux -81 Sassicaia -90 och Ch Montelena Estate Cab -85. 3 snuskigt goda viner, där de flesta röstade på Sassicaia. Ett besök på Ch Montelena 2005 var mycket uppskattat.