måndag 24 juni 2013

2011 Arnot-Roberts Trousseau Luchsinger Vineyard


Är det en rosé? Eller något orange? Nej, det är en trousseau från Kalifornien. Say what?

Det är synd att säga att trousseau är en stapelvara här hemma. Vi dricker tyvärr rätt lite vin från Jura som är druvans hemvist. Inte blir det några nämnvärda mängder portvin eller madeira heller, där man annars också kan stöta på den (fast under namnet bastardo). Och kombinationen Kalifornien och trousseau, ja den känns väl ungefär lika vanlig som en enhörning.

Bakom vinet finns den stekheta producenten Arnot-Roberts. Det här är det vin som kanske mest hjälpt till att flytta duon till fronten av den nya vågen av kaliforniska producenter som söker svalare uttryck. Första årgången slog ned som en bomb i vissa kretsar för några år sedan. Va, kan man göra sådana här grejer i Kalifornien?

Familjen Luchsinger är odlare i appellationen Clear Lake norr om Napa och Sonoma, och säljer druvor till flera storproducenter. De bestämde sig för att plantera lite bastardo tillsammans med andra portvinsdruvor i förhoppning om att någon skulle vilja göra fortifierat vin på dem. Så var inte fallet, och historien kunde ha slutat där. Men för några år sedan satt barndomsvännerna Duncan Arnot Meyers och Nathan Lee Roberts och letade sig fördärvade efter kaliforniska odlingar med trousseau. De älskade uttrycket druvan får i Jura och ville göra en egen tolkning. Efter mycket letande hittade man fram till familjen Luchsinger och resten är nutida vinhistoria som pågår i skrivande stund.

Den där enhörningen håller nämligen på att bli en häst. Numera finns sticklingar från Luchsinger vineyard planterade på andra håll. Wells Guthrie på Copain har fått några och producerar nu en trousseau från Russian River Valley. Stolpman Vineyards annonserade bara härom veckan att man i samarbete med Rajat Parr planterat druvan i Santa Barbara. Och uppe i Oregon har Eyrie Vineyards gjort de första större nyplanteringarna på tjugotre år. Ni kan gissa vilken druva.

Fortfarande handlar det bara om totalt något dussin hektar. Det är möjligt och kanske sannolikt att  jänkartrousseau aldrig blir en stor produkt. Cabernet sauvignon och pinot noir behöver knappast se sig oroligt över axlarna. Men det lär bli en spännande resa.


2011 Arnot-Roberts Trousseau Luchsinger Vineyard är en ljus och helt transparent uppenbarelse med inslag av tegel och orange. Doften skickar upp parfymerade slingor av blommor och förför med en alldeles bedårande rödfrukt med inslag av jordgubbar, rönnbär, äpple och blodapelsin. Vidare lite örter, rökiga mineraler och en mild kryddighet, nä nu måste man bara smaka.

I munnen landar ett slankt och svalt vin som sträcker ut på ett härligt sätt. Syrorna är förstås friska, men här finns också förvånansvärt mycket stoppning. Munkänslan är allt annat än gles trots det lättfotade anslaget och de endast 12,3 procenten. Med tanke på doft och utseende är den rejäla ryggraden av finkalibriga druvtanniner nästan överraskande. Eftersmaken klingar ut i en frisk röd båge med en liten angenäm bitterhet som kontrast till alla blommor och jordgubbar.

Det här är inget annat än svingott, något av det perfekta sommarvinet. Lysande tillsammans med en klassisk caesarsallad med grillad kyckling, och rent livsfarligt på egen hand i solen. Kalifornien. Sicka grejer som händer.

7 kommentarer:

Lessrof sa...

Extremt spännande med en amerikansk trosseau! Var hittar man detta?

Frankofilen sa...

Inköpt hos Roberson, men tyvärr slut. Jag tog typ sista flaskorna.

Lessrof sa...

Kunde man ju tro...
Typexempel på bra blogginlägg i alla fall. Utmärkt tips om något man knappast hittar om man inte söker väldigt aktivt och specifikt + att du äntligen lyckades knyta ihop säcken med Frankrike+USA ;)
Kul läsning!

RobersonWine.se sa...

Kul läsning - visst är det ett spännande vin och som du säger, perfekt för sommaren.
Himla synd att vi inte har några kvar, just nu bara deras Syrah. Ska hålla utkik efter fler, trevlig sommar!
/Krister

Arvid sa...

Tja! Gammal post men ställer ändå en fråga... Har fått en offert med lite blandat från Sundell Selections - däribland A-R Trousseau och A-R NC Syrah. Ska ha 450 resp 490 kr/flaska. Känns lite saftigt. Vad har du fått ge för dessa?

Frankofilen sa...

Jag gav 270 för trousseaun och 300-360 för syrahn via Roberson.

Sundells priser är inte så roliga för privatkunder tyvärr.

Arvid sa...

Tack för snabbt svar!
Hade för mig att det borde vara i de krokarna som priserna borde ligga. Får hålla utkik på Roberson istället.