torsdag 13 mars 2014

2011 Domaine Tissot Arbois La Mailloche


Sakta nu... ödmjukhet... låt vinet komma till dig... lyssna på vad det har att säga.

Det må låta som klyschor, men det är värt att påminna sig ibland. Kanske speciellt om man dricker viner i en stil som ligger lite bredvid den man är van vid. Sedan kan det handla om allt från überfruktiga aussies, osvavlade naturviner, polerade Napa cabs eller oxidativa grejer från Jura. Ödmjukhet. Ibland tycker jag den glöms bort en smula när man läser alla åsikter om vin därute.

Fast Domaine Tissots 2011 La Mailloche är inte direkt några konstiga, svårbegripliga grejer. Här får man en finlemmad nyansrik doft av blommor, citrus och massvis av kritiga mineraler. Smaken är lång och stenig med citrustoner och alldeles strålande syror; bättre än hos de flesta elvor från Jura jag har provat (även om de inte är så många). Riktigt fin längd och ett energiskt, upplyftande och knastertorrt helhetsintryck. Som sagt inga konstigheter alls...

...om man bortser från några små toner av nötter, bokna äpplen och en liten touch av jästig äppelcider. Rent av lite torkad skinka, eller det kanske bara var tillbehöret. Nu är ju det här vinet uppfostrat ouillé, det vill säga i kontinuerligt upptoppade fat, så någon oxidation skall det inte handla om även om det är lätt att skylla denna arombild för just detta. Kanske ett nybörjarfel.

Just sådana sherryliknande aromer brukar kunna vara en deal breaker för somliga. Fast i ärlighetens namn är de inte särskilt framträdande i det här vinet som framför allt handlar om lyft, friskhet och steniga mineraler. De finns där bara som en liten extra krydda som skvallrar om att det här vinet nog bara kan komma från en plats.

Ödmjukhet, ja. Fast när det gäller vindrickande kan man nog aldrig komma ifrån regel nummer ett: om vinet är gott eller inte. Och det är det här. Gott som tusan faktiskt, i en stil som känns lätt beroendeframkallande. Måste dricka mer sådana här grejer.

10 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Ödmjukhet??? Det är ju helt ute

Frankofilen sa...

Men vad säger du? ;-)

Henrik sa...

Provade hos Munkis, var inte 100 i förväg, då jag inte är så inne på sherry och ox ... Men, den här var ju kanon. Krita, nötter, blommor och så en air av sherry som fick mig att längta efter comtè. Tyvärr verkar SB ha slarvat bort min beställning, och nu är det ju dyngslut. Gaaaaaaah!

Frankofilen sa...

Jag fick mina flaskor, men tyvärr har det hänt att Sb har slarvat bort mina e-beställningar också. Trots tidig beställning och trots att vinet i vissa fall funnits kvar i depån i flera dagar efter släpp och beställning. Gaah, som sagt. Hur jäkla svårt kan det vara? Mycket som felar med monopolet...

Vi får helt enkelt bestämma att dricka nästa flaska tillsammans. En sketen vardag, lite lufttorkat och comté och så kanske lite blint på det. Deal?

Henrik sa...

Deal!

Henrik sa...

Och vad gäller SB, fanns gott om flaskor vid beställning, får bekräftelse etc. Så sällan jag handlar på SB så borde treat me like royalty - apropå ödmjukhet ...

Vinosapien sa...

franko och henrik...ta en sväng förbi sturköbaren...finns gott om konstiga jura-grejer...både toppat och otoppat...

Finare Vinare sa...

Akta er... det där stället will mess with you heads.

Henrik sa...

Ett vårblot på Sturköbaren låter uthärdligt ... Heads are made to be messed with.

Johannes sa...

Missade tyvärr att beställa denna. Hoppas däremot att få hem några Arbois Savagnin under dagen. Då får det ploppas till kvällen.