lördag 29 mars 2014

2011 Jamsheed Syrah Garden Gully


Vinvärlden
står aldrig stilla. Det händer grejer överallt, hela tiden. Men man kan bara springa på så många bollar, och vissa saker får man helt enkelt släppa. Jag har till exempel rätt dålig koll på Australien, men inte så förvånande händer det en massa där också. Det pratas om mer svalhet och balans, om mindre ek och om mer terroir. Ungefär samma visa som på alla andra håll alltså.

Gary Mills och hans Jamsheed har dykt upp i flödet så många gånger senaste halvåret att jag helt enkelt måste prova. Vi korkar upp hans 2011 Garden Gully Syrah och möts av en fin och väldigt druvtypisk doft, generös men ändå med ett rätt svalt helhetsintryck. Det handlar om blommor, köttslamsor, blod, grillkrydda, gummi och sval mörk frukt med en del oavstjälkade örtiga toner. I munnen en fin balans trots en hel del tryck i frukten. Friska syror, naggande tanniner, liten stjälkighet och en tydlig och god mineralisk känsla i eftersmaken. Det här är ju inget annat än svingott!

Precisionen är klockren, men samtidigt finns det lite för mycket tryck för att man skall hamna i Rhône. Fast jag hittar heller ingen eucalyptus eller aprikospuré som skulle kunna leda till min gravt generaliserade bild av Australien. Mest påminner det här mig faktiskt om en riktigt bra jänkare av modernare snitt. Är det sånt här Australien levererar nu för tiden så vill jag vara med. More please, mate.

PS. Fler svenska åsikter härhär, här och här. Lite engelska här. Och den kaliforniska juryn.

4 kommentarer:

Petter sa...

Verkar vara gott om åsikter om att den behöver ett par år på rygg, vad tycker du om lagringsbehovet?

Frankofilen sa...

Den här flaskan hade inga som helst tunneltendenser, utan blev bara bättre och bättre. Jag som gillar unga viner tycker det här ger stor utdelning redan nu, men det kan säkert lagras med positivt resultat. Skön balans och det mesta på plats som det heter.

Jag köpte fler flaskor och tänker dricka en till redan i sommar. De andra kan gott ligga några år.

Petter sa...

Kanon, ska bli spännande. Fick tyvärr bara tag på en flaska; hade du druckit eller sparat i det fallet?

Frankofilen sa...

Jag skulle dricka. Vinet finns ju kvar både i depån och i en del butiker om du vill ha fler...