fredag 7 mars 2014

2 x 2012 Au Bon Climat


Vissa viner är det först efter ett tag som man inser hur goda de egentligen är. Nu var jag förstås rätt positiv redan i den där posten i oktober, men vi har druckit ett gäng flaskor av elvan sedan dess både på hemma- och bortaplan och varje gång nästan hajat till hur jäkla gott vinet är i sitt rätta sammanhang till bords. Nej, det är fortfarande inte den bästa chardonnay som någonsin gjorts, men det har en urskön karaktär och balans.

Nu i marssläppet dök det upp en handfull nya bekantskaper från Jim Clendenen och hans Au Bon Climat. Vi korkar upp instegen.

2012 Santa Barbara County Pinot Noir inleder med en sval, rödtonad doft med lite gröna undertoner av gräs och hö. Fortfarande påfallande ungt med lite utanpåliggande malolaktiska drag av gräddkola, men med luft tittar mer kryddor fram. Smaken är rätt slank för att inte säga lite gles i en rätt ungkärv stil. Det är svalt och rent utan uppenbar ek, och jag förstår precis vilken stil man eftersöker, men tyvärr upplevs vinet i nuläget som lite väl kort och enkelt för att locka till merköp. Här känns det spontant som att man vill upp i pris för att se vad Clendenen kan göra med pinot noir, men vem vet? Kan kanske överraska med något åt på rygg.

Då är 2012 Chardonnay Santa Barbara County på en annan nivå. Större doft, mer djup och mer komplexitet med lite mineral och framför allt en fin sur lie-ton av jästfällningen. Visst, vi snackar fortfarande pur ungdom med massor av gråpäron i doften, men det här är en riktigt god kalifornisk chardonnay med fina proportioner och en härlig avvägning mellan svalhet, tropisk frukt och återhållna fat. God, frisk smak med citronsorbet och lite ungdomlig grapebeska. I nuläget kanske inte riktigt lika givande som elvan, men kommer sannolikt att vara minst lika god på bara kort tids sikt. Klockren balans, här blir det påfyllning!

2 kommentarer:

E och F sa...

Skickade i mig hans 2010 XXX "Nuits Blanches Au Bouge" Chardonnay för ett par helger sedan.
Vilket vin! Fantastisk balans även eken var påtaglig, men hjälptes upp av bra syra och stramhet. Riktigt gott!

Erik

Frankofilen sa...

Kul att höra, jag har jäkligt liten erfarenhet av Clendenens dyrare grejer...